Hlavní obsah

OBRAZEM: Číňané vyšli do ulic kvůli útokům na olympijský oheň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí pokračuje štafeta olympijského ohně v malajském hlavním městě Kuala Lumpuru, kde tři Japonci rozvinuli plakát odmítající čínský zásah v Tibetu. Nagano už oznámilo změnu trasy a v samotné Číně se o víkendu konala řada protifrancouzských demonstrací, neboť v Paříži byl oheň kvůli protestům třikrát uhašen.

Foto: Reuters

Demonstranti protestují proti Carrefouru v Číně.

Článek

Zahájení běhu štafety malajským hlavním městem Kuala Lumpurem narušili tři Japonci, i když trasu střeží tisíc policistů. Rozvinuli transparent vyjadřující podporu Tibetu. Policie všechny tři Japonce zatkla a odvedla k výslechu. Podle svědků citovaných agenturou AP oba dospělé a jejich syna ještě před zásahem policie napadli etničtí Číňané, kteří čekali na začátek olympijské štafety.

Číňané demonstrují proti Francii

Tisíce Číňanů demonstrovaly ve velkých městech po celé zemí včetně Pekingu, Kunmingu a Wu-chanu. Většinou se lidé sešli před obchodními domy společnosti Carrefour a vyzývali k bojkotu francouzského zboží. Carrefour má v Číně asi sto obchodů. Na transparentech stálo: „Postavte se proti nezávislosti Tibetu, podpořte olympiádu“ a „Řekněte ne francouzskému zboží.

Na francouzské vlajky byla také domalována svastika. V Pekingu se demonstranti sešli i před francouzským velvyslanectvím a francouzskou školou.

:.Policisté brání čínským demonstrantů v přístupu ke Carrefouru.foto: Reuters

Číňané však vyšli do ulici i v Paříži, Londýně a Los Angeles. Slogany na jejich tričkách vyzývaly, aby se olympiáda stala mostem (mezi národy). Hlavně ale protestovali proti údajné zaujatosti médií.

Terčem se stala CNN kvůli výroku jednoho jejího komentátora Jacka Caffertyho, který označil čínské zboží za šunt a vůdce země za bandu zlodějů. Požadovali jeho propuštění, i když se televize za výrok částečně omluvila.

:.Čínští studenti vyšli do ulic Paříže demonstrovat pro olympiádu. foto: Reuters/Benoit Tessier

Běh s ohněm pokračuje, čekají se další protesty

Při pondělní štafetě v Kuala Lumpuru se nečekaly velké protesty. Žádné nebyly ani při posledních zastávkách v Bangkoku a v tanzanském Dar es Salámu. V Naganu ale už změnili trasu štafety. Čekají se silné protesty.

Start 18,5 kilometru dlouhého běhu s pochodní, který je plánován na 26. dubna, byl přesunut na parkoviště, které je v majetku města. Buddhističtí mniši v prastarém chrámu Zenkodži už v pátek odmítli, aby se jejich svatostánek stal místem startu.

:.Američtí Číňaně požadují bojkot CNN.foto: ČTK/AP

Situace se ještě může vyhrotit na počátku května, kdy vystoupí štafeta s ohněm na nejvyšší horu světa. Čína ji kvůli tomu uzavřela pro horolezce, smějí jen do druhého základního tábora ve výšce 5600 metrů. Nepálská policie má dokonce proti případným narušitelům možnost použít zbraně.

Reklama

Související články

Mušaraf bránil Čínu před kritikou Západu

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf obvinil západní představitele a média z politizování olympijských her tím, že kritizují postup Číny proti Tibetu a vůbec...

Výběr článků

Načítám