Hlavní obsah

Při záplavách v Brazílii se provalila přehrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO

Prudké přívalové deště vyvolaly v uplynulých dnech v Brazílii mohutné záplavy. Při přírodní katastrofě zahynulo nejméně patnáct lidí. Skoro 50 tisíc Brazilců muselo kvůli velké vodě své domovy opustit, na řece Paraíba se provalila dokonce přehrada. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Nejhůře postižený je stát Paraíba na východě Brazílie. Podle místních úřadů se zde provalila středně velká přehrada na řece Paraíba, která se následně vylila z břehů. V rozvodněné řece utonulo 15 lidí. Kvůli záplavám zde úřady evakuovaly na 14 000 lidí.

Ve státě Piauí na východě země muselo být ze zatopených oblastí evakuováno asi 19 000 lidí. Rozvodněné řeky zde zničily několik silnic a odřízly od okolního světa tři desítky měst. Záplavy také zničily místní úrodu kukuřice a fazolí.

Záplavy postihly i státy Maranhao, Pernambuco a Ceará, kde muselo být přes 15 000 lidí přestěhováno do provizorních přístřešků. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva už v pátek vyčlenil 614 milionů realů (5,7 miliardy korun) ze státního rozpočtu na pomoc obyvatelům zasažených oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám