Hlavní obsah

Američané drží muže, který pomáhal bin Ládinovi utéct

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americké úřady zadržují ve vězení na Guantánamu blízkého spolupracovníka šéfa teroristické sítě Al-Kajdá Usámy bin Ládina, oznámil v pátek Pentagon. Afghánec Muhammad Rahím měl v roce 2001 bin Ládinovi pomoci k útěku do a z jeskynního komplexu Tora Bora v Afghánistánu.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

„Je to specialista, kterému Bin Ládin velmi důvěřoval,“ řekl mluvčí Pentagonu Bryan Whitman. „Pomáhal pro něj připravit úkryt v Tora Bora a asistoval při odchodu Al-Kajdy z oblasti koncem roku 2001,“ dodal.

Rahíma Pentagonu předala tento týden Ústřední zpravodajská služba (CIA). Pentagon zatím neřekl, kdy a kde CIA muže chytila a jak dlouho je muž ve vazbě ve Spojených státech.

Usáma bin Ládin, jehož vůdčí pozice se podle pozorovatelů oslabuje, uprchl z komplexu horských úkrytů Tora Bora po invazi Američanů do Afghánistánu, jež byla reakcí na letecké útoky na USA v září 2001.

Muž č. 1 stále na útěku

Ačkoliv Spojené státy vypsaly za dopadení bin Ládina odměnu 50 miliónů dolarů, iniciátor a podporovatel atentátů v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii, je stále na útěku. Američané se domnívají, že mu byli nejblíž právě před jeho útěkem z komplexu.

Spojené státy si myslí, že se bin Ládin stále ukrývá v těžko dostupném hraničním regionu mezi Afghánistánem a Pákistánem, který ovládají místní kmeny.

Usáma bin Ládin Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození. Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval. Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jež z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle. Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám