Hlavní obsah

Agenti CIA získali mučením informace o chystaných útocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Agenti americké zpravodajské služby CIA získali od vysoce postaveného představitele al-Kajdy Abú Zubajdy informace, které možná zabránily teroristickým útokům. Získali je však metodou výslechu, při níž se simuluje, že se vyslýchaný topí. Ta se považuje za mučení.

Článek

Listu The Washington Post a americkým televizím to řekl bývalý agent CIA John Kiriakou. Ten tvrdí, že tyto metody schvalovala "nejvyšší místa". Kiriakou vedl tým, který Zubajdu dopadl v roce 2002 v Pákistánu.

Zástupce šéfa teroristické sítě Zubajdá nejprve při tehdejším výslechu odmítal cokoliv říci. Jakmile vyšetřovatelé navodili situaci topení se, začal mluvit.

Vyslýchaný se při tomto způsobu připoutá k desce a obrátí hlavou dolů. Na hlavu mu pak vyšetřovatelé lejí vodu. Ta mu proudí přes ústa, ale ne do nich. U člověka se spustí dávivý reflex. Vše trvá asi půl minuty. "Je to velmi nepříjemné, člověk je nervózní, svaly má napjaté," řekl k metodě Kiriakou. Sám se ji prý naučil od agentů CIA.

Připustil ale, že Zubajda začal mluvit. "Bylo to, jako kdyby se otočilo vypínačem," řekl Kiriakou. Podle něj výslech přinesl cenné informace a zřejmě zabránil teroristickým útokům - možná i desítkám.

Zubajdá: navštívil mě Alláh

Kiriakou listu řekl, že takový výslech sice přinesl cenné informace, ale dnes si myslí, že jde o mučení. Američané by to neměli dělat, dodal. "Tehdy to bylo možná nezbytné. Ale již jsme jinde."

Sám Zubajdá později vysvětlil začátek spolupráce s agenty tím, že jej v cele navštívil Alláh a řekl mu, že bude lepší, když bude spolupracovat, protože uleví ostatním, kteří jsou také zatčeni.

Výslechy schvaloval Bílý dům

Kiriakou také řekl, že použití metod vždy schvalovali úředníci z Bílého domu, agent sám se o jejich použití rozhodnout nemohl.

Bývalý agent promluvil v době, kdy sílí kontroverze kolem videonahrávek výslechů podezřelých teroristů, které později CIA zničila. Dnes bude za zavřenými dveřmi v Kongresu kvůli aféře vypovídat šéf CIA Michael Hayden.

Kontroverzní záznamy byly pořízeny v roce 2002. CIA je zničila v roce 2005 z bezpečnostních důvodů, uvedl Hayden minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám