Hlavní obsah

Muž držel rukojmí v kanceláři Hillary Clintonové

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROCHESTER
Aktualizováno

Neznámý muž v pátek zajal rukojmí v kanceláři kampaně senátorky Hillary Clintonové v Rochesteru v americkém státě New Hampshire. Tvrdil, že je ozbrojen. Dva z rukojmích později propustil a nakonec se policistům vzdal. Clintonová byla v době incidentu na cestách.

Článek

Událost se stala asi hodinu po poledni místního času. Starší muž, který při vstupu tvrdil, že má na těle připevněnou bombu, zajal v kanceláři dva pracovníky. „Ukázal nám bombu připevněnou lepící páskou na hrudníku,“ řekla jedna svědkyně.

Muž nejprve propustil mladou ženu s asi půlročním dítětem, která zalarmovala policii. Další rukojmí osoba budovu opustila zhruba po dvou hodinách. Oba propuštění pracovali pro Clintonovou jako dobrovolníci.

Na místě zasahovali policejní vyjednavači a ostřelovači. Další policisté vyklidili ulici, evakuována byla i nedaleká škola. Muž se úřadům vzdal po několika hodinách.

Na místě byly i speciální zásahové jednotky.foto: ČTK/AP

Motiv útočníka nebyl oficiálně potvrzen. Podle stanice ABC je aktérem incidentu jeden místní obyvatel s duševními potížemi. Agentura AP se zmiňuje o Leelandu Eisenbergovi, který se dožadoval rozhovoru s Clintonovou. Eisenberg měl mít v minulosti i problémy s alkoholem a v pátek měl stanout před soudem kvůli domácímu násilí.

Vyklizeny i kanceláře dalších prezidentských kandidátů

Demokratka Clintonová vede kampaň ve státě Virginia a Washington a v Rochesteru nebyla. Svou plánovanou řeč ve Washingtonu v reakci na událost zrušila.

Také Obama Barack a John Edwards, rivalové Clintonové v uchazečství o křeslo příštího amerického prezidenta, mají v Rochesteru kancelář. Úřady se rozhodly vyklidit také je.

Hillary Clintonová své plánované vystoupení ve Washingtonu zrušila. foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám