Hlavní obsah

Spadla střecha stadionu, kde začnou ZOH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VANCOUVER

Ve Vancouveru se stala nehoda na největším přetlakovém stadionu světa, na kterém se za tři roky bude zahajovací a závěrečný ceremoniál ZOH. Konstrukce střechy, již tvoří speciální teflonem potažená tkanina ze skelných vláken, podle všeho nevydržela tíhu mokrého sněhu, který napadal při deštivé a sněhové bouři.

Článek

Ve Vancouveru se v pátek zřítila nafukovací střecha haly BC Place, která má za tři roky hostit většinu ceremoniálů zimních olympijských her, včetně slavnostních předávání medailí. Stadion, který je označován za největší přetlakovou halu světa, byl v době incidentu prázdný a nehoda si nevyžádala žádné zranění.

Ze zbytku konstrukce byl pro jistotu rovněž vypuštěn vzduch, a tak se střecha propadla až na hrací plochu. Podle místních činitelů neohrozí událost přípravu her, protože střechu lze poměrně snadno a rychle opravit, údajně do dvaceti dnů. "To kompletní vypuštění bylo kontrolované," řekl generální manažer stadionu Howard Crosley kanadským médiím.

Aréna s kapacitou 60 000 míst byla postavena v roce 1983 a je domácím stadionem klubu amerického fotbalu BC Lions. Podle svědků se část konstrukce uvolnila a zbytek dokonal vítr, jehož nápor střecha nevydržela. Prostor byl evakuován a na přilehlých cestách byla zastavena doprava. Přesná příčina incidentu není ještě známa.

Zahajovací olympijský ceremoniál v BC Place bude v roce 2010 historickou premiérou, protože na zastřešeném stadionu se ještě podobná slavnost při nejvýznamnější sportovní události nekonala.

Reklama

Výběr článků

Načítám