Hlavní obsah

Eurotunnelu pod La Manche hrozí bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Provozovatel dopravy pod kanálem La Manche Eurotunnel zažádal o soudní bankrotovou ochranu před věřiteli. Tu ale hodlá odvolat, pokud se dohodne na restrukturalizaci svého dluhu 6,2 miliardy eur (176 mld. Kč). Podnik zdůrazňuje, že vlaky pod kanálem budou tunelem jezdit dál, ať bude výsledek jednání jakýkoli.

Článek

Se žádostí o soudní ochranu chce Eurotunnel jednání s věřiteli obnovit s tím, že restrukturalizace dluhu je pro jeho záchranu klíčová. Podnik zároveň věřitele varoval, že bez nové dohody se do bankrotové soudní ochrany dostane automaticky.

Nedávno schválená procedura umožňuje firmám na pokraji bankrotu získat prostor na přípravu plánu na přežití, aniž by musely čekat na svůj krach. Pokud se Eurotunnel s věřiteli dohodne, tuto ochranu odvolá.

Dluhy vznikly kvůli nákladům na hloubení

Podniku vznikly objemné dluhy kvůli rostoucím nákladům při hloubení tunelu mezi Francií a Británií. Problémy vzrostly také díky tomu, že se odkládal start vlakové přepravy a její výsledky byly navíc slabší, než se předpokládalo.

Případnou novou dohodu s věřiteli by chtěl předseda správní rady Eurotunnelu Jacques Gounon předložit akcionářům ke schválení na setkání v Calais na konci měsíce.

Eurotunnel, propojující evropský kontinent s Británií, je druhým nejdelším tunelem na světě. Je rovněž jednou z nejznámějších staveb v Evropě a vede z francouzského Calais do britského Folkestone.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurotunnel hledá cesty, jak odvrátit bankrot

Provozovatel železnice pod kanálem La Manche, společnost Eurotunnel, už od svého vzniku bojuje o svou existenci. Dluhy u věřitelů dosahují 6,2 miliardy liber...

Výběr článků

Načítám