Hlavní obsah

Špatné počasí brání startu severokorejské rakety

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Hrozbu, že Severní Korea odpálí novou balistickou raketu, možná odsouvá jen špatné počasí v okolí základny. Zmínila to včerejší jihokorejská média s tím, že nad oblastí visí dešťová mračna a podél pobřeží se táhne mlha.

Článek

Šanci, že Pchjongjang novou střelu Tepodong-2 skutečně vyzkouší, ale živí informace z okruhu amerických a jihokorejských zpravodajských služeb, podle nichž už byly naplněny palivové nádrže. Podle amerických činitelů je totiž obtížné palivo vypustit. Severokorejce dělí od startu už jen stisknutí knoflíku, citoval jihokorejský list Čoson Ilbo jednoho úředníka ministerstva zahraničí v Soulu.

Velkou překážkou testu, o němž Čoson ilbo informoval v sobotu, zůstává sílící varování okolního světa. Japonsko, Austrálie a USA unisono upozornily, že odpálení rakety by mělo "vážné následky" a vyžádalo by si "tvrdá opatření".

Prvním z nich by podle dřívějších prohlášení mělo být okamžité svolání Rady bezpečnosti OSN. Specifikovat další kroky ale podle tokijské zpravodajky CNN není jednoduché. Šéf japonské diplomacie Taro Aso hrozil sankcemi své země, zatímco americký velvyslanec  Thomas Schieffer obecně hovořil o tom, že Washington by zvažoval všechny možnosti.

Severokorejci test rakety, jež svým doletem prý může ohrozit i americkou Aljašku, sami nekomentovali. Jejich oficiální agentura KCNA ale napsala, že údajné americké špionážní lety nad KLDR vytvářejí "bezprostřední hrozbu vzdušného střetu", zatímco komunistický list Rodong sinmun zdůraznil potřebu "jasně ukázat ducha vítězství a dát jim lekci".

Někteří experti nevylučují, že vůdce Kim Čong-il jen blufuje, aby získal páky v šestistranných rozhovorech, které mají přistřihnout křídla jaderným ambicím Pchjongjangu. Mohla jej také zaskočit pozornost, která se přesunula od KLDR k jadernému programu Íránu.

V každém případě by šlo o první test severokorejské rakety dlouhého doletu od roku 1998, kdy jedna část střely Tepodong-1 přelétla nad Japonskem a spadla do Tichého oceánu. Pchjongjang tehdy tvrdil, že šlo o pokus dostat družici na oběžnou dráhu. Rok nato se ale přihlásil k raketovému moratoriu a Washington žádá, aby je dodržoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám