Hlavní obsah

Fotbaloví chuligáni půjdou v Německu před soud okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá justice je připravena v době fotbalového mistrovství světa postupovat rychle a přísně proti všem násilníkům a dalším delikventům. Součástí řady opatření bude například i přítomnost prokurátorů na stadiónech. Soudy by po dobu konání mistrovství měly fungovat celý den.

Článek

Prokurátoři a soudci se budou během šampionátu střídat v pohotovosti. Každý z nich bude muset být k dispozici na telefonu ve dne i v noci a být s to rychle rozhodnout o způsobu stíhání narušitelů pořádku.

Do míst, kde se budou zápasy hrát, byli povoláni z jiných oblastí na výpomoc další soudci a právníci. Například dva soudci a čtyři soudní poradci přijeli do Hannoveru, kde se bude hrát hned pět zápasů. V Berlíně tvoří posilu deset prokurátorů.

Počítá se s tím, že osoby zatčené u stadionu a na ulicích metropole stanou před soudem jen za několik málo hodin. Alespoň to tvrdí státní zastupitelství Berlína.

Policie bude v pohotovosti

Tato zrychlená procedura, kterou německý trestný zákoník umožňuje, se ale týká jen přestupků a zločinů, za které je trest menší než rok vězení. Německá justice, které budou pomáhat i vyšetřovací soudci z některých účastnických zemí na šampionátu, bude moct vypovídat a nechat odvézt ze země provinilé cizince.

S cílem zvládnout příliv návštěvníků turnaje, kterých se očekává 3,5 miliónu včetně miliónu cizinců, zvýšila policie i počet cel pro delikventy. Bezpečnostní složky budou k dispozici v síle 250 000 mužů.

V Berlíně byla na dobu turnaje mobilizována všechna auta, která slouží pro převoz vězňů. Na jiných místech budou mít bezpečnostní síly k dispozici u větších seskupení fanoušků zvláštně vybavené mobilní cely a kontejnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám