Hlavní obsah

Hamás zaútočil na televizní studio v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHÁN JUNÍS

V pásmu Gazy byl v pondělí vyhlášen výjimečný stav kvůli střetům mezi Fatahem a militantním vládním Hamásem. Radikálové z Hamásu vtrhli do technické centrály palestinského televizního vysílače v táboře Chán Junís na jihu pásma Gazy. Zařízení poničili, takže bylo vysílání na půl hodiny přerušeno.

Článek

Patnáct útočníků na zaměstnance křičelo, že jsou to špinaví kolaboranti. Pak je vyhnali, zbili kameramana a začali v budově střílet a ničit vybavení, zejména kamery. Hamás účast na incidentu popřel.

K útoku došlo podle jednoho ze zaměstnanců hned po pohřbu jedné z obětí nedělních střetů mezi Hamásem a Fatahem.

Vysílač je pod kontrolou prezidenta Mahmúda Abbáse, který je současně hlavou Fatahu.

Napětí vzrostlo po několika střetech o víkendu, které si vyžádaly pět mrtvých. V pondělí dopoledne se obětí exploze stal člen vojenského křídla Hamásu, Brigád Izzadíma Kássama. Třicetiletého Ahmeda Ibrahima Sariho zabila v táboře Džabalíja exploze nálože, která poničila jeho dům. Zranila i jeho ženu a syna. Záchranáři prohledávali trosky. Zatím není jasné, jak Sari zahynul. Izrael, který podniká na bojovníky letecké útoky, popřel, že by se na útocích jakkoli podílel.

Izraelské letadlo zaútočilo na severu pásma Gazy na automobil, v němž jel člen radikálních palestinských Výborů lidového odporu. Raketa ho zabila a další čtyři zranila. Příslušníci výborů často odpalují rakety na Izrael.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám