Hlavní obsah

Tři milióny žen ročně podstoupí obřízku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Světová zdravotnická organizace (WHO) odsoudila nehumánní ženskou obřízku, která je běžným zákrokem v 28 státech světa. Nejvíce žen se musí podrobit drastickému zásahu ženy v Africe, v celém světě je každým rokem obřezáno na tři milióny zástupkyň něžného pohlaví.

Článek

WHO opakovaně vyzývá k ukončení tohoto mučení a mrzačení žen, které nelze ničím ospravedlnit.

Na základě analýzy, jež zkoumala nehumánní zákroky na 28 tisíc žen v šesti afrických zemích, bylo zjištěno, že obětem sexuálního mrzačení hrozí větší riziko komplikací při porodu nebo úmrtí dítěte. U žen, které podstoupily obřízku, se o 70 procent zvyšuje riziko poporodního krvácení. Ještě horší perspektivu mají ženy, které rodí doma bez pomoci.

Zvyšuje se také riziko úmrtí dítěte při porodu, a to o 15 až 55 procent podle forem zmrzačení genitálií. Dítě je navíc většinou třeba oživovat.

"Na tisíc porodů v Africe umírá v důsledku této praktiky, kterou žádné náboženství nepředepisuje, navíc deset až dvacet dětí," uvádí WHO.

"Chceme ukázat, že tyto praktiky jsou naprosto nepřijatelné, že jde o nejhorší formu agrese, která musí přestat," řekla náměstkyně generálního ředitele WHO Joy Phumaphiová.

Kvůli obřízce zemřely desítky miliónů žen

Praxe obřízky, která zahrnuje odstraňování klitorisu a někdy i části stydkých pysků, se v některých, hlavně afrických kulturách považuje za rituál změny dívky v ženu a za způsob prevence před promiskuitou. Zásah je pro postiženou velmi bolestivý, způsobuje dlouhé krvácení a v důsledku infekcí často končí smrtí.

Ve všech 28 sledovaných zemích jsou všechny vlády teoreticky proti této mrzačící technice, ale jen 16 z nich k tomu vydalo zákony. Všeobecným problémem ale je, že se v praxi dodržování zákona zakazujícího obřízku jen velmi těžko prosazuje. Situace se podle WHO částečně lepší například v Burkině Faso a Senegalu, naopak velmi špatná je v Sieře Leoně, Libérii nebo Súdánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám