Hlavní obsah

V irácké Basře zřejmě začal platit výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Irácký premiér Núrí Málikí ve středu vyhlásil v jihoirácké Basře na měsíc výjimečný stav, protože tam panují špatné bezpečnostní podmínky. Informovala o tom agentura AP. Podle agentury Reuters Málikí výjimečný stav teprve oznámí, ale má to být brzy.

Článek

Málikí před velkým davem obyvatel Basry prohlásil, že "na každého, kdo by chtěl narušit stabilitu města dopadne železná pěst".

Počítá se s tím, že jednotky budou střežit ulice Basry ve dne i v noci a budou pátrat po hledaných osobách. Málikí také pověřil bezpečnostní síly, aby vypracovaly plán na obnovu bezpečnosti v druhém největším městě Iráku. Za nepokoji zřejmě stojí frakce vládních šíitů, které bojují o moc a ropná pole.

Napětí v Basře a okolí, kde za bezpečnost odpovídá 8000 britských vojáků, se v minulých dnech zhoršilo. Ve srovnání s Bagdádem to bývalo klidné místo, ale to se loni změnilo. Jednotlivé šíitské frakce, které mají k dispozici vlastní milice, některé napojené na policejní oddíly, se navzájem obviňují z korupce a organizovaného zločinu.

Poslanec Bahá Aradží v pondělí řekl, že situaci v Basře komplikují kmenové spory, vměšování Íránu a přítomnost okupačních jednotek. Aradží se hlásí k hnutí šíitského duchovního Muktady Sadra, jehož Mahdího milice hrají v Basře klíčovou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám