Hlavní obsah

Chorvati začali bourat apartmány blízko moře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Chorvatsko začalo v těchto dnech na ostrovu Vir nedaleko Zadaru bourat vily a apartmánové domy, které jsou postaveny blíž k pobřeží než zákonem povolených 70 metrů, nebo jsou postaveny bez povolení. O případu rozsáhle informují maďarská média, protože majiteli značné části nemovitostí jsou maďarští občané. Často je pronajímají lidem na dovolenou.

Článek

K domům na ostrovu přijely bagry i buldozery a za asistence příslušníků chorvatské policie začaly bourat. Zařízení domů, jako nábytek, dveře, okna, a klimatizaci si mohli majitelé před zahájením bourání odvést. Celkově se jednalo o 48 objektů, z nichž 18 vlastnili Maďaři. Podle maďarského tisku se mají bourat další desítky domů, z nichž 60 procent je ve vlastnictví maďarských občanů, zbytek vlastní Chorvati a Slovinci.

Chorvatské orgány by měly začít s bouráním černých staveb také na ostrovech Brač a Rab. Podle chorvatských médií až devadesát procent Chorvatů souhlasí s nekompromisním postupem úřadů.

Vlastníci domů však protestují a chtějí zažalovat chorvatský stát. Postup státních orgánů považují za protizákonný, protože jejich domy byly postaveny ještě před schválením zákona, který od roku 2004 povoluje stavět domy až za hranicí 70 metrů od pobřeží. Maďarský velvyslanec v Záhřebu odevzdal na ministerstvu zahraničí verbální nótu, v níž žádá vysvětlení postupu chorvatských orgánů. Zároveň však přiznal, že objekty stojí v zakázaném pásmu a většinou byly postaveny na bez povolení.

Maďarský deník Népszabadság cituje šokované majitele objektů na jadranském pobřeží, kteří se snažili něco zachránit ze svého majetku. "Koupil jsem nemovitost na ostrovu Vir pomocí realitní kanceláře v roce 2003. Když jsem slyšel, že na ostrově bourají domy, sedl jsem okamžitě do auta. Vůbec nechápu, jak mohli zbourat dům, který jsem legálně vlastnil," líčí situaci Kálmán Végh z maďarského města Székesfehérvár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám