Hlavní obsah

Američtí lékaři oddělili siamská dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINNEAPOLIS

Americkým lékařům se v pátek v noci středoevropského času podařilo po sedmihodinové operaci úspěšně oddělit pětiměsíční siamská dvojčata Abbigail a Isabelle Carlsenovy. Zatím se neobjevily žádné komplikace, informovala v sobotu klinika Mayo ve městě Rochester ve státě Minnesota. Lékaři odhadují, že dívky mají 90 až 95procentní šanci na přežití.

Článek

Holčičky, které byly srostlé v oblasti hrudníku a břicha, jsou nyní na jednotce intenzivní péče. Obě dýchají s pomocí přístrojů.

"Naše modlitby byly až dosud vyslyšeny. Budeme se modlit za úplné uzdravení," uvedli rodiče holčiček na rodinné internetové stránce.

Dívky měly sice oddělená srdce, ale spojená měly mimo jiné játra, bránici, slinivku a střeva a společně sdílely také žlučník. Na operaci se podílel asi 30členný tým.

Abbigail a Isabelle byly v nemocnici již od konce února. Lékaři během té doby mimo jiné zjistili, že Isabellino srdce je zčásti včleněno do srdce její sestry a že bude třeba je přesunout. Mluvčí kliniky Mayo řekl, že Isabellin krevní tlak je stabilní i poté, co bylo její srdce přesunuto do její vlastní hrudi.

Jednou z nejsložitějších částí operace bylo podle něj oddělení jater. Po skončení této části operace prý lékařský tým aplaudoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám