Hlavní obsah

Palestinci se dočkají miliónů dolarů na humanitární účely

Palestinci by se mohli dočkat kýžené finanční injekce. Izrael totiž hodlá uvolnit zadržované příjmy z cel, pokud budou použity na humanitární pomoc. Naznačila to izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Článek

Po lednovém vítězství Hamásu v parlamentních volbách Izrael počátkem února zmrazil pravidelný převod vybraných poplatků palestinské správě a měsíčně blokuje zhruba 55 miliónů dolarů.

Livniová ve středu večer v televizi Channel Ten uvedla, že nový izraelský návrh přednesla zahraničním mírovým zprostředkovatelům. Ti se v současné době usilovně snaží nalézt cestu, jak zabránit hospodářskému zhroucení na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a jak současně udržet diplomatický tlak na Hamas a přimět ho k mírovému jednání s Izraelem.

"Izrael nechce použít tyto peníze na platy (zaměstnanců palestinské veřejné správy), ale je rozhodně ochoten využít je jinak, nad rámec toho, jak tomu bylo dosud, a to na humanitární účely," řekla Livniová.

Část zadržovaných peněz byla podle ní dosud přesměrována na platby izraelským firmám, které zásobují Palestince elektřinou a vodou, nebo izraelským nemocnicích, které poskytují Palestincům ošetření.

Vláda zformovaná Hamásem je v tíživé finanční situaci. Evropská unie, která byla pro Palestince hlavním finančním dárcem, podmínila obnovení zastavené pomoci splněním tří podmínek - vláda Hamásu musí uznat Izrael, zříci se násilí a přihlásit se k dosavadním dohodám uzavřeným v rámci mírového procesu. Hamás to však zatím rozhodně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám