Hlavní obsah

Zemřel poslední svědek zkázy Titaniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 99 let zemřela o víkendu v USA Lilliana Gertruda Asplundová, poslední svědkyně a současně i poslední americká občanka, která přežila zkázu Titaniku. Bylo jí pět let, když za úsvitu 15. dubna 1912 šel "nepotopitelný" kolos ke dnu po srážce s obřím ledovcem v severním Atlantiku. Další dva lidé, kteří stále žijí si zkázu nepamatují, protože v době plavby jim bylo několik měsíců.

Článek

Ztratila otce a tři bratry, z nichž jeden byl jejím dvojčetem, a přežila jen s matkou a tříletým bratrem díky tomu, že se dostaly do jednoho z prvních záchranných člunů.

Lilliana, která se nikdy nevdala, o Titaniku na přání své matky nikdy nehovořila. Ani nejbližší lidé z jejího okolí neznali nic o tomto momentě v jejím osudu. Pracovala jako prodavačka a úřednice v pojišťovně ve Worcestru ve státě Massachusetts. Odešla do předčasného důchodu, aby se postarala o matku, jež zemřela v roce 1964 - přesně v den 52. výročí zkázy Titaniku.

Na světě žijí ještě nejméně dva lidé, které tragédie zastihla na palubě - Angličanka Barbara Westová a její krajanka Elizabeth Deanová. Ani jedna z nich si však na události staré 94 let nemůže pamatovat - první bylo tehdy deset měsíců, druhé dokonce jen dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Objevitel Titaniku chce ochranu vraku

Robert Ballard, objevitel vraku Titaniku na mořském dně, vyzval k podepsání mezinárodní úmluvy, která by zabránila pustošení lodě sběrateli lovci suvenýrů...

Výběr článků

Načítám