Hlavní obsah

Podle Izraele přišla ptačí chřipka z Palestiny, nemoc je v Jordánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV/AMMÁN

Virus ptačí chřipky H5N1 se do Izraele pravděpodobně dostal z pásma Gazy. Alespoň to prohlásil izraelský ministr zemědělství Ze´ev Baim. Zároveň obvinil palestinské úřady, že o nemoci na svém území věděly už několik týdnů, ale snažily se ji ututlat. Ministr zdravotnictví sousedního Jordánska v pátek potvrdil, že se v zemi vyskytla ptačí chřipka. Virus H5N1 byl zjištěn na farmě 40 kilometrů severně od Ammánu.

Článek

Jordánský ministr uvedl, že byla okamžitě podniknuta nezbytná opatření, v okruhu tří kilometrů od farmy byla vybita drůbež a chovatelé v Jordánském údolí nesmí týden konzumovat drůbež. "Situace je zcela pod kontrolou," řekl a dodal: "Všech dvacet obyvatel domu bylo vyšetřeno a zjistilo se, že jsou bezinfekční." Podle něj nebezpečí rychlého šíření nehrozí, protože oblast je izolovaná od zbytku země. Pro jistotu se však bude testovat i drůbež na dalších farmách při iráckých hranicích.

Izrael bojuje s ptačí chřipkou

Izrael už také kontaktoval Světovou banku s žádostí, aby odškodnila postižené palestinské farmáře. Ti totiž prohlásili, že nebudou ničit svoje živobytí, dokud jim za ně někdo nezaručí patřičnou náhradu.

Izraelský ministr obrany dal ve čtvrtek dokonce příkaz, aby se do Palestiny poslalo tisíc ochranných obleků, speciální soupravy pro rychlé testy na přítomnost viru a jed na utrácení nakažené drůbeže.

Baim zároveň popřel, že by i Izrael postup proti infekci ptačí chřipky nezvládl. [celá zpráva] "Udělali jsem určité chyby," přiznal, ale hned zdůraznil, že se s nemocí daří bojovat úspěšně a její šíření se zatím zastavilo.

"Podařilo se nám to zastavit a pevně doufám, že už se to nevrátí," řekl Baim izraelskému rozhlasu. V zemi by podle něj měli do pátečního večera vybít 1,2 miliónu kusů drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám