Hlavní obsah

Dánští kreslíři parodií na islám se skrývají

Právo, roš

Do anonymity s ochranou 24 hodin denně přešlo z obav o svou bezpečnost všech dvanáct dánských kreslířů, jejichž karikatury proroka Mohameda vyvolaly v muslimském světě vlnu rozhořčení. Na internetové stránce o tom informoval britský list The Times.

Článek

"Skrývají se po Dánsku a někteří se opravdu bojí," prohlásil jejich mluvčí. "Nechtějí, aby jejich kresby přebíral světový tisk. Nemohli jsme to zastavit. Zkoušeli jsme to, ale nešlo to," dodal. "Cítí velkou odpovědnost. Je to pro ně tvrdé," upřesnil Mogens Blicher Bjerregaard, předseda Dánského svazu novinářů.

Kreslíři loni reagovali na výzvu dánského listu Jyllands-Posten, aby zpodobnili Proroka tak, jak ho vidí, poté, co si autor knížky o jeho životě postěžoval, že karikaturisté by jeho dílo ilustrovali, jen pokud by zůstali nejmenováni.

Díla dvanácti karikaturistů byla zveřejněna loni v září i s jejich jmény, přičemž každý obdržel honorář. "Nejdřív jsem se nechtěl zúčastnit, ale pak jsem si o tom promluvil s několika přáteli z Blízkého východu a podle nich jsem do toho měl jít," řekl jeden z nich reportérům.

Přes svízelnou situaci, v níž se nyní ocitli, se kreslíři rozhodli věnovat výtěžek z prodeje karikatur k založení nadace, která by každoročně udílela mezinárodní cenu za svobodu tisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám