Hlavní obsah

Vyšetřovatel: věznice CIA v Evropě existují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, kterého Rada Evropy pověřila vyšetřováním obvinění, že Američané v Evropě provozovali tajné věznice, prohlašuje, že nepochybuje, že taková zařízení existují. "Otázka zní: pracovala CIA skutečně v Evropě?" řekl v pátek před novináři švýcarský poslanec Dick Marty, jenž má objasnit obvinění, jež se dostala na veřejnost poprvé loni v listopadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Myslím, že dnes můžeme bez jakýchkoli pochybností říct - ano," podotkl s tím, že politika Washingtonu "nerespektuje ani lidská práva, ani ženevské konvence". CIA podle něj unesla až 150 osob, které podezírala z terorismu, a převezla je do tajných středisek ve východní Evropě, kde je bylo možné mučit.

Zároveň napadl evropské státy za jejich "šokující" pasivitu, když na základě podobných obvinění měly zasáhnout. Jak podotkl, některé evropské země se CIA v této kauze aktivně spolupracovaly, zatímco jiné její činnost tolerovaly nebo dělaly, že o ničem nevědí. "Není přece možné podobným způsobem transportovat lidi z jednoho místa na druhé, aniž by o tom tajné služby nevěděly," řekl.

Podle jeho názoru není spravedlivé mířit kritikou jen na Polsko a Rumunsko, tedy země, které organizace Human Rights Watch, monitorující případy porušování lidských práv, označuje za možná centra tajných věznic CIA. Oba státy obvinění popírají.

Washington odmítá potvrdit nebo popřít obvinění kolem tajných věznic, nicméně trvá na tom, že má právo užít na ochranu svých občanů dostupné zákonné prostředky.

Marty připustil, že musí ještě podat konkrétní důkazy a že vyšetřování potrvá dalších 12 měsíců. Předběžnou zprávu má Radě Evropě, sídlící ve francouzském Štrasburku, předložit 23. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám