Hlavní obsah

"Kmotr" polské mafie Baranski se oběsil v cele v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Jeden z údajných šéfů polského podsvětí Jeremiasz Baranski, který v Rakousku čelí obvinění ze zosnování vraždy bývalého polského ministra sportu Jacka Debského, se oběsil ve vazební cele. Sedmapadesátiletého "kmotra" nalezli ve středu časně ráno bez známek života. Informovalo o tom rakouské ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Baranski si údajně chtěl vzít život už před měsícem, kdy ve vězení vypil čisticí prostředek. Lékaři mu ale tehdy vypumpovali žaludek a Polák se vrátil do cely. Tentokrát si mafián udělal oprátku z vlastního opasku, který uvázal k oknu ve své "samotce". Strážci našli tělo dnes asi v pět hodin ráno. Přivolaný lékař konstatoval smrt.

Nejasný důvod sebevraždy

Do cely se ihned dostavila speciální vyšetřovací skupina, která ale nenalezla jakoukoli stopu po cizím zavinění. Okamžitě se vynořila obvinění na adresu ministerstva spravedlnosti, že nepodniklo dostatečné kroky, aby sebevraždě zabránilo. Ministerstvo se brání tím, že dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by Baranski měl podobné úmysly.

Přesný důvod sebevraždy zatím úřady neoznámily. Ještě v úterý prý ale Baranski mluvil se svou manželkou. Dubnová příhoda s požitím prostředku proti vodnímu kameni se dávala do souvislosti se ztroskotáním jeho plánu na použití falešných svědectví, která mu měla pomoci u soudu. Vyšetřovatelé totiž krátce předtím odhalili jeho úsilí o ovlivňování svědků a zatkli v Polsku jednu ženu pro podezření z křivé výpovědi.

Bývalý polský ministr sportu Jacek Debski (43) byl postupně členem tří politických stran - Unie reálné politiky, Liberálně- demokratického kongresu a Společenského hnutí Volební akce Solidarita (RS AWS). Byl ženatý a měl dceru Julii. Smrtí měl zaplatit za nevyřízené účty s polským podsvětím. Vrah, kterého měl najmout právě Baranski, zemřel loni v červenci za dosud nevyjasněných okolností v polském vězení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám