Hlavní obsah

Střecha stadiónu v Bad Reichenhallu prý byla ztrouchnivělá

Právo, DPA, ČTK, Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAD REICHENHALL

Ve čtvrtek brzy ráno záchranáři objevili poslední pohřešovanou oběť zřícenéné střechy v bavorském Bad Reichenhallu. Předpokládá se, že tělo patří čtyřicetileté ženě. Neštěstí si pravděpodobně vyžádalo 15 lidských životů.

Článek

Najevo vycházejí i další skutečnosti. Střecha sportovního komplexu v bavorském Bad Reichenhallu, jež v pondělí zabila 15 bruslařů, z toho devět dětí, měla ztrouchnivělé trámy, zatékalo do ní a krátce před prolomením spadly kusy elektroinstalace. V německých médiích to potvrdili očití svědci.

"Na led dopadly ze střechy dvě spojnice kabelů, " řekl televizi ZDF nejmenovaný muž, který v den katastrofy na ledové ploše bruslil. "Když jsem na to upozornil zaměstnance, odpověděl mi, že se nic neděje, že je to jen únava materiálu. Hala je přes třicet stará, řekl mi ještě."

Už v roce 2003 městská rada řešila, zda halu nechat strhnout, nebo ji rekonstruovat. Městský rozpočet původně počítal s miliónem eur (29 mil. korun) na sanaci, pro niž byla většina radních.

Přednost dostaly jiné projekty

Pak však dostala přednost oprava nemocnice a investice do nového vřídla. O rok později už rozpočet nepočítal s žádnou částkou. Poté odhady celkové sanace zněly na šest miliónů eur. "To by znamenalo vzít si půjčku a ročně platit jen na úrocích 600 tisíc eur. Už teď musí městská kasa ročně vydat na provoz 650 tisíc eur," uvedl starosta Wolfgang Heitmeier.

Ten opakuje, že město mělo vše pod kontrolou. Podle něj se sanace měla týkat nikoli stavby a statiky, ale technického zázemí a bazénu vedle kluziště.

Experti se podle médií shodují, že kdyby byla budova v pořádku, nemohl by ji zdolat ani těžký sníh. "I tak těžkou masu sněhu měla střecha vydržet. Váha sněhu mohla sehrát roli, ale pouze v případě vadné konstrukce střechy," řekl Markus Rapolder z Katedry statiky Technické univerzity v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám