Hlavní obsah

Izrael chce v Gaze bezpečnostní zónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron v noci z neděle na pondělí nařídil armádě, aby zabránila Palestincům odpalovat rakety z pásma Gazy na izraelské území. Plán vytvoření bezpečnostní zóny, kam nebudou moci militantní palestinští bojovníci, Palestinci odmítli.

Článek

 Podle izraelského plánu by byla na severu pásma Gazy vytvořena bezpečnostní zóna, kam by byl zakázán vstup příslušníkům radikálních palestinských skupin, aby odtamtud nemohli ostřelovat Izrael raketami Kásám o doletu 10 km. Jak toho Izrael chce dosáhnout, není známo. Izrael ale nevylučuje ani vojenskou operaci v pásmu Gazy.

Palestinci plán odmítli s tím, že nemíní stáhnout bezpečnostní síly z oblasti. Mluvčí ministerstva vnitra sdělil, že "Izrael nemůže diktovat a pokusit se zónu ostřelovat nebo bombardovat."

Izraelský premiér, který  se po týdnu nemoci vrátil do práce, sdělil na zasedání bezpečnostní rady: "Musíme si být jisti, že (militantní Palestinci) nemohou proti nám nic podniknout. To je moje politika a moje instrukce."

Palestinská raketa v úterý zranila izraelského vojáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám