Hlavní obsah

Iráčtí únosci propustili německou archeoložku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/BERLÍN

Iráčtí únosci propustili německou archeoložku Susanne Osthoffovou, kterou zajali v listopadu. Informaci v neděli sdělil německé televizi její bratr. Informaci poté potvrdil i ministr zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier.

Článek

"Moje sestra je volná," oznámil v německé televizi bratr archeoložky Robert Osthoff. Prý však "nemá ponětí", jak se jeho sestra dostala na svobodu.

Susanne Osthoffová zmizela 25. listopadu v severním Iráku společně se svým iráckým řidičem. O několik dní později se oba objevili na videonahrávce, seděli na podlaze se zavázanýma očima a vedle nich stáli ozbrojenci. Teroristé varovali, že rukojmí zabijí, pokud Německo neukončí spolupráci s iráckou vládou. [celá zpráva]

Třiačtyřicetiletá Osthoffová, která žije v Iráku deset let a výrazně se angažovala v humanitární pomoci Iráčanům, byla první německou občankou unesenou v této zemi od pádu režimu Saddáma Husajna.

Německo nemá v Iráku své vojáky a bývalý kancléř Gerhard Schröder odmítl válku v Iráku, což oslabilo vztahy s USA. Nová kancléřka Angela Merkelová sice chce vztahy s USA vylepšit, ale vyloučila, že by Německo poslalo do Iráku vojáky. Německo se podílí jen na výcviku policistů mimo území Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli německou archeoložku

Od pátku se v Iráku pohřešuje jedna německá občanka, která byla unesena. V úterý to oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger. Jde o pátého...

Výběr článků

Načítám