Hlavní obsah

V čínském dole zahynulo téměř 70 horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nejméně 68 horníků zahynulo při nedělním výbuchu plynu v uhelném dole na severovýchodě Číny. Dalších 79 zůstalo uvězněno pod zemí. Záchranáři se k nim pokoušejí dostat. V době exploze pracoval pod zemí 221 havíř.

Článek

"Je šance, že se zavalené horníky podaří zachránit," citovala záchranáře státní tisková agentura Xinhua.

Přestože výbuch zablokoval ventilační systém, v dole v Tung-feng, který se nachází u města Čchi-tchaj-che v provincii Chej-lung-ťiang, byl v pondělí  obnoven provoz. Důl provozuje státní těžební konsorcium Heilongjiang Longme Mining.

Důlní neštěstí jsou v Číně zejména vinou nedostatečných bezpečnostních opatření častá. Podle úředních zdrojů citovaných agenturou AFP zahynulo v čínských dolech za loňský rok více než 6000 horníků. Nezávislé zdroje odhadují počet obětí až na 20 000. Čína se proto snaží zlepšit bezpečnostní situaci v dolech, ale nedaří se to kvůli nedostatku peněz. Místní úřady na to nedbají a v zemi jsou také otevřeny tisíce nelegálních uhelných dolů. Od září jich bylo z bezpečnostních důvodů uzavřeno 9000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám