Hlavní obsah

V Charbinu začala téct voda, stále ji ale nelze pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARBIN

Čína ve čtyřmiliónovém městě Charbin obnovila dodávky vody. Lidé byli na náhradní zdroje odkázáni pět dní, protože řeka, z níž vodu berou, byla znečištěna jedy po výbuchu nedaleké chemičky.

Článek

Voda začala v městě ležícím na severovýchodě země opět téct v 18:00 místního času, tedy v 11 hodin dopoledne středoevropského času. Dodávky budou úřady obnovovat postupně, nejprve do nemocnic, škol, obytných domů. Myčky aut nebo lázně si ještě budou muset počkat.

Čína se současně omluvila Rusku za znečištění vody, která nyní odtéká na jeho území. Do řeky Sung-chua vyteklo při havárii až sto tun jedů. Vláda nejprve neštěstí tajila, pak ale město varovala, že jím bude protékat znečištěná voda.

Guvernér Charbinu Čang Cuo-ťi se převařené vody z kohoutku veřejně napil, aby dokázal, že je nezávadná. Místní vodohospodářský úřad nicméně občany varoval, aby vodu z kohoutků ještě nepili, ani převařenou. "První voda je nebezpečná, protože stála v potrubí pět dní. Řekneme lidem, kdy budou moci vodu začít pít," uvedl úřad.

V médiích se bude bude v následujících dnech objevovat indikátor stavu vody. Červená barva znamená, že voda je nepoužitelná, ve vodě z míst označených žlutou barvou, se lze koupat. Vodu se zelenou barvou lze i pít.

Exploze otřásla chemickým závodem v městě Ťin-lin, vzdáleném necelých 200 kilometrů od Charbinu, 13. listopadu. Na řece Sung- chua, která je hlavní zásobárnou vody pro město Charbin, se poté objevila skvrna rakovinotvorného benzenu a nitrobenzenu dlouhá 80 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám