Hlavní obsah

Čína bojuje s ekologickou katastrofou v Charbinu

DPA, BBC, Novinky, Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARBIN

Na severovýchodě Číny zahájili evakuaci stovek obyvatel, které ohrožuje ekologická katastrofa na řece Sung-Cha. Přednostně jsou evakuováni obyvatelé předměstí Charbinu, kde už tři dny neteče voda, zejména vesničtí rybáři. Řeka Sung-Cha je kontaminována benzenem a nitrobenzenem, které unikly po explozi před dvanácti dny z chemičky v Ťin-linu. Skvrna ropných látek je dlouhá 80 kilometrů.

Článek

Čína plánuje dopravit v pátek 1000 tun aktivního uhlí do Charbinu, aby od neděle mohly být ve čtyřmiliónovém městě obnoveny dodávky vody. Většina aktivního uhlí bude použita ve vodárnách. Do sobotního večera by jejich filtrační systém měl být upraven tak, aby mohl dodávat do města vodu ze znečištěné řeky.  To už by skvrna měla být za hranicemi města.

Dodávky vody by však měly být podle posledních informací obnoveny až v neděli. "Kdybych chtěl být naštvaný, měl bych mnohem víc důvodů než tohle," říká nezaměstnaný Sun Chaj-feng, zatímco s prázdným kbelíkem čeká ve frontě před cisternou pitné vody. "Tentokrát nám aspoň řekli, co máme dělat. Vláda kontroluje ceny balené vody a dává nám tohle."

Místní nemocnice se zásobily protilátkami proti otravě benzenem a nitrobenzenem. Oficiální činitelé vyzvali obyvatele, aby hlídali každý příznak možné otravy.

Jedovatá voda

Část uhlí byla také hozena přímo do řeky, aby na sebe navázalo benzen a nitrobenzen, jehož koncentrace 30násobně převyšuje normy. "O půlnoci, 16 kilometrů nad charbinskou vodárnou, bylo v litru vody 0,58 miligramu nitrobenzenu, což 33,15krát převyšuje bezpečnou hranici," uvedl čínský oborník z úřadu životního prostředí. Později už byla norma překročena jen 28krát. Do řeky uniklo celkem 100 tun benzenu a jeho derivátů. Řeka teče rychlostí dva kilometry za hodinu.

Voda ve městě byla odstavena v úterý s tím, že za čtyři dny bude opět puštěna.

Rusko se znečištění silně obává, protože Sung-Cha se vlévá do Amuru. Za čtrnáct dní by se znečištěná voda měla dostat do Chabarovska. Číňané ovšem tvrdí, že do té doby se nebezpečné koncentrace benzenu a nitrobenzenu sníží, takže Rusko nebude ekologickou katastrofou postiženo. To je také důvod, proč do řeky rozptylují aktivní uhlí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám