Hlavní obsah

V Nizozemsku zatkli sedm osob podezřelých z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Nizozemská policie v pátek v poledne zatkla v Haagu, Amsterdamu a v Almere sedm osob podezřelých z terorismu. Uvedla to kancelář prokurátora. Během operací, z nichž se jedna uskutečnila v blízkosti parlamentu, padlo několik výstřelů. Ministr vnitra Johan Remkes uvedl, že všichni mají vazby na hofstadskou teroristickou skupinu.

Článek

Podle ministra vnitra byla hrozba útoku akutní. Dodal, že všichni plánovali útoky na politiky a bezpečnostní služby. Akci obhajoval slovy: "Bylo to nutné, aby se předešlo útokům. Hrozba nezmizela, ale akutní nebezpečí bylo odvráceno. Zmínil také, že hofstadská skupina je aktivní a rozrůstá se i po zatčení několika  jejích členů, které čeká 5. prosince soud.

Razantní zásah

Nizozemská policie v Haagu obklíčila a uzavřela kolem poledne okolí sídla vlády a parlamentu včetně kanceláří premiéra Jana Petera Balkenenda a ministerstva zahraničí. Při prohledávání jednoho se střílelo, nikdo ale nebyl zabit. 

Při akci ve Haagu, Amsterdamu a Almere bylo zatčeno bylo šest mužů mezi 18 a 30 lety a 24letá žena. Zadržení měli u sebe střelné zbraně a výbušniny. Mezi zatčenými je muž, který plánoval v zemi teroristické útoky.

"Je podezřelý že s dalšími lidmi připravoval útoky na některé politiky a vládní budovy," uvedlo státní zastupitelství. Z jakých činů jsou viněni další, nesdělila. Zatčení stanou v pondělí před soudem v Rotterdamu.

Zadržen byl i Samir Azzouz, který byl již dříve podezírán z přípravy útoků proti vládním budovám, pro nedostatek důkazů však byl v dubnu propuštěn. Právě jeho prý chtěla policie zadržet. Údajně prodával zbraně, které měly být použity při útocích na nizozemské politiky a vládní budovy. 

Podle nizozemských médií však policie podnikla zátah kvůli novým hrozbám islamistů vůči známé poslankyni muslimského vyznání Ajád Hirsí Alíové, scénáristce filmu o ponižování muslimských žen, a vůči poslanci Geertu Wildersovi, který je proti přijímání dalších přistěhovalců. O hrozbách informovala ve čtvrtek nizozemská média.

Členy hofstadské skupiny čeká soud

Soud v Amsterdamu přijal v pátek k projednávání případ teroristické hofstadské skupiny. V procesu, jenž má začít 5. prosince, se bude rozhodovat o vině dvou desítek mladých muslimů žijících v Nizozemsku, kteří se údajně spolčili s cílem páchat atentáty. Asi polovina z nich je ve vyšetřovací vazbě. Za hlavu skupiny považuje Mohammada Bouyeriho, který za nábožensky motivovanou vraždu režiséra Thea van Gogha dostal doživotní trest. [celá zpráva] I on stane opět před soudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám