Hlavní obsah

Únosci kolumbijského letadla propustili rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

Dvojice mužů, invalidní vozíčkář a jeho syn, propustila pasažéry letadla kolumbijské společnosti Aires, které v pondělí unesli v jižní Kolumbii. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na kolumbijské vládní zdroje. Na palubě bylo podle předchozích zpráv 20 cestujících a pětičlenná posádka.

Článek

Hodinu po přistání uneseného letounu typu Dash-8 už byl na jeho palubě kněz, který se s únosci vyzbrojených granáty pokusil vyjednávat, informoval místní rozhlas pomocí mobilního telefonu jeden z rukojmích Reinaldo Duque.

"Naznačili nám, že mají výbušniny," řekl Duque, úředník kolumbijského Kongresu, tlumeným hlasem. Během vyjednávání kněze s únosci v přední části paluby byli podle něj pasažéři soustředěni do zadní části.

Starší z únosců na palubu údajně přijel na invalidním vozíku. Úřady muže identifikovaly jako dvaačtyřicetiletého Luise Ramíreze a jeho třiadvacetiletého syna Linsena Ramíreze. Únosci údajně prostřednictvím palubní vysílačky požadovali, aby prostředníkem při vyjednávání byli kněz a prokurátor a chtěli se sejít s aktivisty za lidská práva.

EFE však informovala o spekulacích novinářů, že únosci požadovali zaplacení bolestného, které údajně stát handicapovanému dluží. Muži přinutili pilota, aby se strojem přistál ve vojenské části letiště El Dorado v hlavním městě Bogotě. Mezi cestujícími je také poslanec kolumbijského Kongresu Antonio Serrano. Letadlo letělo na trase mezi městy Florencia a Neiva, sdělil mluvčí civilního letectva Martín González.

Na stejné trase unesli v únoru 2002 letadlo ozbrojenci marxistických Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Pilota tehdy přinutili přistát na venkovské dálnici a odvedli s sebou předsedu mírového výboru Senátu, který byl mezi cestujícími. Ten je doposud v jejich zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám