Hlavní obsah

Zemřela britská politička Mo Mowlamová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve věku 55 let v pátek zemřela britská politička Mo Mowlamová, která se v minulosti účastnila vypracování mírové dohody v Severním Irsku. Úmrtí oznámil mluvčí rodiny.

Článek

Mowlamová byla začátkem měsíce hospitalizována poté, co prý upadla a uhodila se do hlavy. Z bezvědomí se již neprobrala a minulý týden byla převezena do střediska pro umírající v Canterbury. Před lety se léčila s nádorem na mozku.

Mo Mowlamová byla členkou první vlády labouristického premiéra Tonyho Blaira. Odpovídala za Severní Irsko a vedla koncem 90. let rozhovory, které vyústily v uzavření dohody mezi separatistickými katolíky a probritskými protestanty v této britské provincii.

Mowlamová byla známá svou upřímností i kontroverzními názory. Netajila se například dřívějším požíváním marihuany a v roce 2000 vzbudila rozruch tvrzením, že by se královská rodina měla přestěhovat z Buckinghamského paláce do modernějšího sídla, aby staré paláce a muzea by mohly být využívány jako galerie.

Blair ji dnes označil za jednu z nejpozoruhodnější politických osobností, která hrála zásadní roli na cestě Ulsteru k míru a při vývoji labouristické strany do její moderní podoby. "Mo byla ztělesněnou radostí ze života, bohatě rozmanitá a snadno neuctivá. Byla jednou z nejprohnanějších politických osobností, jakou jsem kdy potkal," řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám