Hlavní obsah

Izraelská armáda dobývá synagogy v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Několik tisíc izraelských vojáků a policistů ve čtvrtek odpoledne vniklo třemi vchody do synagogy v osadě Neve Dekalim. Zabarikádovalo se tam na 1500 mladých židovských věřících, kteří neodešli po zdlouhavém vyjednávání ani po uplynutí ultimáta. Vojáci v mimořádně vypjaté atmosféře vynášejí bránící se věřící do přistavených autobusů. Další boj armáda svádí o střechu synagogy v osadě Kfar Darom.

Článek

V osadě Kfar Darom policie proti demonstratům, kteří se na střeše synagogy ohradili ostnatým drátem, použila vodní dělo a na střechu z jeřábu spustila kontejnery, v nichž mají být odpůrci odsunu evakuováni. Vstup byl zevnitř zabarikádován nábytkem a mladíci na speciální policejní jednotku, která dveře uvolňovala, ze střechy házeli vejce.

Po vstupu do synagogy se policie snažila několik hodin zajistit také střechu objektu, na kterou se několik desítek osadníků uchýlilo a bránilo ji proti policii. Policisté ji dobývali ze žebříků, odpůrci odsunu na ně lili neznámou zelenou tekutinu a házeli písek. K fyzickému střetu se ale neuchýlili. Speciálním jednotkám se však bez použití násilí podařilo demonstranty vytlačit a střechu obsadit.

V synagoze v Neve Dekalimu se v mužské části stavby drží vzájemně muži sedící na podlaze a snaží se zabránit vojákům uchopit každého za nohy a ruce a vynést ven. Vstupující vojsko chtěli od zásahu odradit voláním: Židé nevyhánějí Židy. Mezi vojáky a policisty se pohybují osadníci v oranžových bezpečnostních vestách, jejichž úkolem je zajistit, aby se evakuace obešla bez násilí. V červených čepicích to vše sledují novináři a fotografové, kteří se často proplétají mezi zasahujícími vojáky.

Střediska odporu

Synagoga je obležená od středy a armáda zásah proti věřícím ve středu odložila na dnešek. Velká budova má tři vchody v podobě nakloněných plošin. Věřící na ně nalili olej, takže vstupy si vojáci museli nejdřív posypat pískem.

Mezi modlícími se radikálními věřícími uvnitř jsou velmi mladí lidé, některým je podle CNN jen 12 a 13 let. Mnozí nejsou z osad a přišli protestovat proti odsunu z Izraele a podpořit osadnické rodiny.

V obou synagogách narazili vojáci zatím na vůbec největší odpor. Evakuace obou budov bude zásadní pro úspěšný odsun z pásma. Izraelské jednotky postupují zatím podle agentury AP s mimořádnou profesionalitou a s ohledem na city osadníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám