Hlavní obsah

Londýn: Zastřelený Brazilec se nechoval podezřele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská televize ITV zveřejnila v úterý večer nové informace o smrti brazilského elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého 22. července omylem zastřelili britští policisté ve stanici metra Stockwell. Považovali ho za jednoho z podezřelých z červencových teroristických útoků. ITV zpochybnila tvrzení policie, že se Brazilec choval podezřele.

Článek

Podle výpovědi policistů měl Brazilec na sobě nápadně velkou bundu. Po vstupu do metra neuposlechl výzvy k zastavení, přeskočil jeden z turniketů a vřítil se do vlaku. Proto policisté zasáhli a zastřelili ho několika ranami do hlavy.

Podle svědectví a fotografií zveřejněných v ITV měl sedmadvacetiletý mladík na sobě jen lehkou džínovou bundu. Do stanice vešel klidně, žádnou bariéru nepřeskočil, a ještě než nastoupil do vlaku metra, si vzal zdarma poskytovaný výtisk novin.

Nic netušící brazilský elektrikář se pak prý dokonce v metru normálně posadil, než byl zadržen a spoután, a teprve potom zastřelen osmi kulkami.

Vyšetřující komise se nevyjádří

Nezávislá komise řešící stížnosti na postup policie IPCC sdělila, že se k novým informacím nebude vyjadřovat. V prohlášení uvedla, že neví, odkud dokumenty pocházejí: "IPCC nebude spekulovat nebo uvádět jen části informací ohledně vyšetřování." 

Advokátka Menezesovy rodiny Harriet Wistrichová uvedla, že informace televize ITV jsou "hrozné" a vysvětlila proč: "Co je to za společnost, ve které žijeme, když se tam mohou popravovat podezřelí."

Pochybení policie

Podle ITV byla policejní akce již od počátku vedena špatně. V okamžiku, kdy Brazilec vyšel ze svého bytu, který v rámci vyšetřování nezdařených atentátů z 21. července sledoval Scotland Yard, nebyl policista pověřený dozorem budovy na svém místě. "Musel jsem si odskočit," uvedl policista podle dokumentů získaných ITV.

Podle bývalého velitele zásahové jednotky John O´Connora bude velmi těžké obvinit jednotlivce ze smrti Menezese: "Oni jednali na základě informace, že to byl jeden z podezřelých atentátníků identifikovaný jako Osman Hussain."

Dodal ovšem, že obvyklý postup je jiný: "Normální procedura je ta, že se podezřelý varuje a policisté mají na sobě speciálně označené šaty." V tom případě by možná Menezes přežil. Po atentátech však bylo nařízeno podezřelé, kteří neuposlechnout rozkazu, zabít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám