Hlavní obsah

Rumunští demonstranti žádali vydání Příplaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Vydání českého podnikatele Františka Příplaty z Česka do rumunského vězení požadovali účastníci čtvrteční demonstrace ve městě Jasy na severovýchodě Rumunska. Akce se zúčastnilo několik set lidí.

Článek

Příplata minulý týden uprchl do vlasti před nástupem do vězení v Rumunsku. Měl si tam odpykávat osmiletý trest za podněcování k vraždě odborového předáka firmy Tepro v Jasech.

"Jsme znechuceni tím, co se stalo, a máme podezření, že Příplatovi při útěku pomáhali i pohraničníci," řekl agentuře AP nynější šéf odborů v Tepro Constatin Rotaru. Dodal, že Příplata "je zločinec, který vyprovokoval vraždu odborového předáka".

Soud v rumunském Satu Mare vydal v úterý rozhodnutí o předběžném zadržení Příplaty. [celá zpráva] České úřady ale oznámily, že podnikatel do zahraničí vydán nebude. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun uvedl, že Bukurešť nicméně může Prahu požádat o potrestání Příplaty v jeho vlasti. O potvrzení rumunského rozsudku by pak rozhodoval příslušný krajský soud.

Vražda odborového předáka

Rumunský soud poslal počátkem června Příplatu na osm let do vězení za to, že v roce 2000 podněcoval k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. [celá zpráva] Jmenovaný usiloval o zrušení kupní smlouvy, podle níž získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech české Železárny Veselí v čele s podnikatelem Zdeňkem Zemkem; smlouvu však podepsal Příplata.

Český podnikatel měl do vězení nastoupit ze zdravotních důvodů až v září. [celá zpráva] Minulý týden ale z Rumunska utekl přes zelenou hranici do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přijel do České republiky. [celá zpráva]

Příplata tvrdí, že je nevinný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám