Hlavní obsah

Velmi kompetentní žena, chválí Babiš příští šéfku EK. Část europoslanců je zklamána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako „velmi kompetentní ženu” ohodnotil příští šéfku Evropské komise český premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém blahopřejném příspěvku na Twitteru. Uvedl, že německou političku Ursulu von der Leyenovou, kterou v úterý schválili europoslanci do čela Evropské komise, podporoval a že se těší na spolupráci.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci poté, co ji europarlament potvrdil jako příští šéfku EK

Článek

„Gratuluji k úspěchu ve volbě! Do čela Evropské komise poprvé usedne žena – a to žena velmi kompetentní! Její volbu jsem podporoval a těším se na spolupráci v Evropské radě a doufám, že již zanedlouho budeme mít příležitost osobně probrat naše očekávání od EU,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Reagují i další čeští politici. „Blahopřeji nové předsedkyni a vítám její odhodlání přispět k tomu, aby EU byla jednotná a vnitřně silnější,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Čeští europoslanci o von der Leyenové hlasovali podle frakcí. Zástupci tří českých stran - STAN, TOP 09 a KDU-ČSL - sdružených v Evropské lidové straně (EPP) německou kandidátku podpořili a stejně se zachovali europoslanci zvolení za vládní Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, kteří patří do liberální frakce Obnova Evropy. Čeští europoslanci z jiných evropských politických rodin pro von der Leyenovou nehlasovali, plyne z ankety ČTK a vyjádření samotných frakcí.

„Získala si i moji podporu. Českou delegaci v EPP si kromě jiného získala slovy o nutnosti odstranění přetrvávajících překážek vnitřního trhu EU či připraveností odložit datum odchodu Velké Británie z EU,“ poznamenala lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou jsem v hlasování podpořil a gratuluji jí ke zvolení. Ve funkci ji čeká velká řada výzev, kterým Evropa nyní čelí, ať už se jedná o bezpečnostní otázky, boj s klimatickými změnami nebo obranu právního státu a demokracie,” poznamenal europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Kritika od Pirátů, ODS či komunistů 

„Myslím, že bude mít velký problém něco skutečně prosadit. Nicméně výsledek respektujeme a jsme připraveni být vznikající komisi konstruktivní opozicí,“ poznamenal pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který spolu s dalšími pirátskými kolegy v EP patří do frakce evropských Zelených.

Von der Leyenovou odmítli europoslanci za ODS, součásti konzervativní frakce ECR. Jan Zahradil připomněl, že Němka se rozhodla opřít především o socialisty a krajní levici. „Její představy o fungování EU jsou v přímém rozporu s programem ODS i se zájmy České republiky,“ podotkl Zahradil.

Proti byla i jediná česká komunistická zástupkyně v EP a frakci GUE/NGL Kateřina Konečná. Dnešní volbu chápe jako pokračování „koalice lidovců, sociálních demokratů a liberálů“, která chce přes všechny krize dál prosazovat současnou politiku EU.

„Místo debat o hlubší proměně EU tak, aby se přiblížila občanům, budeme svědky vzniku nové evropské armády a zvyšování výdajů na zbrojení,“ uvedla. Středoevropské země si podle ní mohou v ironickém smyslu „gratulovat“, že na nedávném summitu pomohly do vysoké funkce zastánkyni hlubší integrace a evropské federace.

Na slabý mandát poukázal také europoslanec Ivan David (SPD), působící ve frakci Identita a demokracie. „Očekával jsem to. Mnozí budou velmi zklamaní, protože sliby byly účelové a nebudou dodrženy,“ poznamenal.

Šedesátiletou německou ministryni obrany Von der Leyenovou vybrali jako kandidátku na předsedkyni Evropské komise lídři EU na začátku července. V úterý ji potvrdil Evropský parlament, i když ne zrovna přesvědčivě. Její nominace získala podporu 383 poslanců europarlamentu, přičemž potřebné minimum bylo 374 hlasů. Proti hlasovalo 327 europoslanců.

Dosavadního předsedu EK Jeana-Clauda Junckera by měla von der Leyenová nahradit od počátku listopadu. Novou komisi musí ve spolupráci s členskými zeměmi EU sestavit do té doby.

Von der Leyenová chce mít poloviční zastoupení žen v týmu a slíbila také významná portfolia pro země ze střední a východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám