Hlavní obsah

Čaputová vyjádřila znepokojení nad stavem lidských práv v Číně

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila znepokojení nad zhoršením stavu lidských práv v Číně. Učinila tak v průběhu středečního jednání s čínským ministrem zahraničí v Bratislavě.

Foto: Facebookový profil Zuzany Čaputové

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

„Vyjádřila jsem, v souladu se společnou pozicí Evropské unie, znepokojení a obavy ze zhoršující se situace v oblasti ochrany lidských práv v Číně, ze zadržování právníků a lidskoprávních aktivistů, jakož i z postavení etnických a náboženských menšin,“ uvedla Čaputová ve stanovisku na sociální síti.

„Informovala jsem ministra zahraničí, že ochranu lidských práv vnímám jako nevyhnutelný základ naší svobody,“ dodala prezidentka v souvislosti s blížícím se 30. výročím sametové revoluce a pádu Berlínské zdi.

Šéf čínské diplomacie Wang I přijel do střední Evropy jednat o zapojení zemí visegrádské čtyřky do projektu nové hedvábné stezky.

Čaputová na jednání ocenila, jak Čína postupuje ve snižování emisí. Vzájemné slovensko-čínské vztahy mají být podle slovenské prezidentky postavené na vzájemném respektu a dialogu, který bude založený na hodnotách, které Slovensko jako člen Evropské unie uznává.

Wang I jednal v Bratislavě také se svým resortním partnerem Miroslavem Lajčákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám