Hlavní obsah

Vládci Dubaje uprchla žena. Na cestu si přibalila skoro miliardu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubajská princezna Hája se ve Velké Británii soudí se svým manželem, šejchem Muhammadem bin Rašídem al-Maktúmem. Spor se podle listu The Guardian začal projednávat brzy poté, co manželka vládce Dubaje uprchla ze země. Žena si s sebou kromě sedmiletého syna a jedenáctileté dcery měla odvézt údajně také zhruba 31 milionů liber (okolo 900 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Princezna Hája, jedna z manželek dubajského emíra šejcha Muhammada, je dcerou někdejšího jordánského krále Husajna a nevlastní sestrou nynějšího krále Abdulláha.

Článek

Šejch Muhammad, viceprezident a premiér Spojených arabských emirátů, rozpad manželství potvrdil už koncem minulého týdne na sociálních sítích, kde odchod své ženy označil za zradu.

Podle zpráv z minulého týdne se Hája ukrývala v Německu, kde zkoušela získat azyl, podle Guardianu je však nyní zřejmě v Británii, kde vlastní luxusní nemovitost poblíž Kensingtonského paláce. Prominentní absolventka Oxfordské univerzity má přitom podle listu také blízko k britské královské rodině.

Dramatický rozpad manželství může mít i dopady na diplomatické vztahy na Blízkém východě – princezna Hája je totiž dcerou předchozího jordánského krále Husajna a nevlastní sestrou nynějšího krále Abdulláha.

Zkoušely utéct i dvě dcery

Hája je v pořadí šestou manželkou nynějšího vládce Dubaje, svatba se odehrála v roce 2004. Není to poprvé, co se vztahy v rodině šejcha Muhammada dostaly do centra pozornosti. Loni se pokusila ze země uprchnout jeho dcera Latifa. Lodě ji ale objevily u indického pobřeží a dívka byla odvlečena zpět do země. Podle aktivistů za lidská práva zůstává stále držená v Dubaji.

Foto: Profimedia.cz

Emír Dubaje, viceprezident a premiér Spojených arabských emirátů šejch Muhammad bin Rašíd Al-Maktúm

Loni v prosinci se v médiích objevily její fotografie s bývalou irskou prezidentkou Mary Robinsonovou. Ta později popsala princeznu jako „mladou ženu s problémy“, která lituje dřívějších výroků, že byla v Dubaji zneužívána. Irská politička za to schytala tvrdou kritiku.

V roce 2000 se do Británie pokusila uprchnout jiná Muhammadova dcera jménem Šamsa – i ji však čekalo odvlečení zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám