Hlavní obsah

Japonský císař Akihito po 30 letech opustil trůn

Aktualizováno

Japonský císař Akihito se v úterý naposledy v projevu obrátil k národu. Oficiálně oznámil svou abdikaci a japonskému lidu poděkoval za podporu a popřál mu v nové éře pod vedením svého syna Naruhita „stabilitu a produktivnost“. Akihito se sice slavnostním ceremoniálem rozloučil, ale jeho abdikace vejde v platnost až po úterní půlnoci, připomněla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský císař Akihito absolvoval před abdikací posvátný ceremoniálVideo: AP

 
Článek

Pětaosmdesátiletý Akihito je prvním japonským císařem, který za posledních 200 let odstoupil. Svůj úmysl vzdát se trůnu oznámil již v roce 2016 s odůvodněním, že už fyzicky nestačí na plnění svých povinností. Parlament pak schválil zvláštní zákon, který odstoupení jednorázově umožňuje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Japonský císař Akihito během svého abdikačního projevu

S císařem Akihitem končí éra Heisei, neboli „všudypřítomný mír“. S nástupem jeho devětapadesátiletého syna Naruhita začne v Japonsku nová éra Reiwa, jejíž název se překládá jako „krásná harmonie“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Budoucí císař Naruhito s manželkou Masako

Odcházející japonský císař je oceňován za to, že se za své vlády snažil zmírnit bolestné vzpomínky na druhou světovou válku a snažil se být blízko svým poddaným. Má pověst křehkého člověka se smyslem pro spravedlnost. Civilní profesí je mořský biolog a platí za uznávaného vědce v tomto oboru. Napsal dvě desítky vědeckých pojednání a knih o rybách, jmenovitě o ostnoploutvých z čeledi hlaváčovitých, živě se zajímá o ochranu přírody. Ovládá hru na cello, z hudebních autorů má v oblibě Mozarta, Griega a Beethovena.

Foto: Pool, Reuters

Císař Akihito s manželkou Mičiko při svém abdikačním projevu.

Během svého dosavadního života provedl několik nezvyklých kroků. Především se oženil se ženou, která nepocházela z aristokratických. Snažili se vést co nejcivilnější způsob života a prosadili, že jejich děti, korunní princ Naruhito, princ Akišino a princezna Sajako, vyrůstaly v rodinném kruhu.

Dalším z těchto neobvyklých kroků bylo například cestování do zahraničí. Stal se prvním japonským panovníkem, který vykonával oficiální zahraniční cesty. V létě roku 2002 zavítal spolu s císařovnou Mičiko i do Prahy.

V posledních letech se potýkal se zdravotními problémy. Počátkem roku 2003 byl operován kvůli rakovině prostaty, v roce 2008 trpěl problémy spojenými s nadměrným stresem a o čtyři roky později prodělal úspěšnou operaci srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám