Hlavní obsah

Izraelci zadrželi jednoho z šéfů Hamásu

Právo, brw

Izraelci zadrželi šajcha Hasana Júsufa, vůdce radikálního palestinského hnutí Hamás na západním břehu Jordánu. Zatčení podle listu The Jerusalem Post potvrdila izraelská kontrarozvědka Šin Bet.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelští vojáci na hranici pásma Gazy

Článek

Júsuf byl zadržen ve svém domě v Ramalláhu, ostatní při dalších raziích na Západním břehu. Při jedné z nich vojáci zastřelili 23letého Palestince. Armáda sdělila, že zahájili palbu poté, co Palestinci po nich házeli kameny a výbušniny.

Hlavním ohniskem napětí mezi Izraelem a Hamásem byla v uplynulých dnech hranice Pásma Gazy, které radikálové ovládají. Po vzájemném ostřelování tam po víkendu zavládl relativní klid. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale nařídil armádě, aby neopouštěla pozice na hranici, kam se minulý týden přesunuly posily.

Hrozí hladovka vězňů

Izrael ale přesto v úterý v rámci uvolňování napětí rozšířil námořní pásmo pro rybáře z pásma na 15 námořních mil (přes 27 km), nejvíc za minulé roky.

Situaci může naopak zhoršit plánovaná hladovka členů Hamásu vězněných v Izraeli. Hnutí dlouhodobě poukazuje na podmínky, v nichž žijí. Trestancům vadí především omezení použití mobilních telefonů. Izraelský ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan ale varoval, že s vězni vyjednávat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám