Hlavní obsah

Extremisté jdou vytrvale po Porošenkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubé nadávky, pískot i fyzické potyčky provázejí předvolební kampaň Petra Porošenka, který znovu kandiduje na ukrajinského prezidenta.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstrace proti Porošenkovi

Článek

Skandování hesel jako „Hanba!“, „Lháři!“ či „Zloděje za mříže!“ se stalo součástí Porošenkových předvolebních setkání s voliči. Radikální nacionalisté z organizace Národní družiny a Národní korpus vystartovali proti prezidentovi na řadě míst a doslova jej pronásledují. Žádají potrestání viníků v kauze rozkrádání ve vojenském průmyslu.

Při víkendových potyčkách ve městě Poltava na severovýchodě země policie zadržela deset radikálů, kteří se pokusili narušit Porošenkův předvolební projev. Při cestě do města Černihiv se Porošenko musel prodírat rozzuřeným davem, který na něj vykřikoval urážlivé i vulgární nadávky. „Nestydíte se takto vítat prezidenta?“ obořil se na pískající oponenty.

Useknuté ruce?

Při protestu nazvaném Den hněvu radikálové odpalovali dýmovnice a pokoušeli se prorazit kovový plot před budovou prezidentského úřadu. Prezidentovi vytýkají, že nereaguje na obvinění svých spolupracovníků z okrádání vojáků. „Kde jsou useknuté ruce?“ skandují v narážce na dřívější Porošenkův slib, že všechny záškodníky potrestá. „Useknu ruce všem, kteří budou krást v armádě,“ tvrdil při setkání s vojáky. Jeho kritici mají za to, že o machinacích, na kterých bohatli jeho spolupracovníci, věděl a nijak nezasáhl.

Při sobotním předvolebním setkání v Kyjevě radikálové „zaútočili“ proti policejním hlídkám, které oddělovaly demonstranty od prezidenta, stovkami plyšových prasátek v narážce na Oleha Svynarčuka, hlavního protagonistu skandálu kolem rozkrádání v armádě. Jeho jméno si spojují s prasetem (ukrajinsky „svyňa“). To se stalo jakýmsi symbolem protestů a aktivisté vodí na demonstrace i živé čuníky.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Podle novinářů z protikorupčního investigativního projektu bihus.info Svynarčuk spolu se synem řídil podvodné akce ve zbrojovkách, kterým měli přeprodávat až o 300 procent předražené náhradní díly pro vojenskou techniku.

Přišli si tak údajně na více než devět milionů dolarů (přes 204 milionů korun). Oba muži si přitom změnili jméno na Hladkovskyj, když se starší z nich stal zástupcem šéfa bezpečnostní rady státu.

Z kapesní armády se stala vlivná síla

„Je to dobytek, který okrádal vojáky,“ tvrdí o Hladkovském poslanec Andrij Bileckyj označovaný za vůdce radikálů. „Prezident má morální – a měl by mít také kriminální odpovědnost za systém krádeží v armádě, který vybudoval,“ řekl portálu lb.ua.

Podle Porošenkových stoupenců jsou radikálové spojeni s ministrem vnitra Arsenem Avakovem a jednají na jeho objednávku. Tvrdí, že se nacionalisté změnili z „kapesní armády na neovladatelnou sílu“.

Rozhlas Radio Svoboda upozornil, že příslušníci Národních družin získali povolení od ústřední volební komise k působení v roli pozorovatelů v době prezidentských voleb. „Pokud v zájmu spravedlnosti bude potřeba někoho zfackovat, pak nezaváháme,“ citoval rozhlas předáka organizace Ihora Mychajlenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám