Hlavní obsah

Čaputová zvítězila ve všech krajích. Harabin se zlobil, že mu uškodil Kotleba

Právnička Zuzana Čaputová, která zvítězila v sobotním prvním kole prezidentských voleb na Slovensku, dominovala ve všech samosprávných krajích. Ukazují to neoficiální výsledky, které slovenský statistický úřad zveřejnil po sečtení všech odevzdaných hlasů. Nyní začíná boj o voliče ostatních kandidátů, třetí v pořadí Štefan Harabin uvedl, že nepodpoří ani jednoho z postupujících. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Čaputová

Článek

Čaputová získala ve volbách 40,57 procenta hlasů. Společně s ní do druhého kola postupuje eurokomisař Maroš Šefčovič, který si připsal 18,66 procenta hlasů.

Největší podporu měla Čaputová v Bratislavském kraji, kde dostala 59,65 procenta hlasů. Naopak nejmenší podporu měla v Prešovském kraji, a to 30,28 procenta.

Při detailnějším pohledu na to, jak hlasovali lidé v jednotlivých regionech, je vidět, že právě na východním Slovensku má Čaputová rezervy, uvedly Hospodárske noviny. Celkově triumfovala právnička v 71 ze 79 slovenských okresů. Z osmi okresů, kde nevyhrála, je šest v Prešovském kraji, jeden v Košickém a jeden v Žilinském kraji.

Vizitky postupujících kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, co je závazné pro všechny členské státy unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Šefčovič byl druhý v každém z osmi slovenských krajů. Nejvíce se mu dařilo v Trenčínském kraji, kde získal 22,49 procenta hlasů, naopak nejméně hlasů dostal od voličů v Bratislavském kraji, a to 13,57 procenta.

Z osmi okresů, které Čaputová ztratila, zvítězil v sedmi Šefčovič a v jednom - v okrese Svidník - vyhrál kontroverzní soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Štefan Harabin

Harabin si po volbách posteskl, že mu uškodila účast Mariana Kotleby. Ten podle analytiků oslovuje zčásti stejnou skupinu voličů. Harabin získal 14,34 procenta hlasů, Kotleba 10,39.

„Pan Kotleba posunul pana Šefčoviče do druhého kola, takže posunul v podstatě zánik rodiny, posunul islamizaci slovenské křesťanské rodiny, základny a cizí vojska na území Slovenska, v podstatě zánik státu,“ poznamenal Harabin.

Svým voličům prý nedoporučí podporu ani jednoho z úspěšných kandidátů. „V druhém kole nepodpořím nikoho, protože volím stát a právo,“ prohlásil Harabin.

Bývalý předseda parlamentu František Mikloško, který skončil na pátém místě s 5,72 procenta hlasů, uvedl, že v druhém kole nebude hlasovat pro Šefčoviče a nedoporučí to ani svým voličům. V případě Zuzany Čaputové nechá rozhodnutí na voličích.

Šestý nejúspěšnější kandidát z prvního kola, šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár, který získal 3,1 procenta, uvedl, že podpoří před druhým kolem Čaputovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám