Hlavní obsah

Vichřice si v Itálii vyžádala tři mrtvé. V Chorvatsku řádil orkán

• Aktualizováno

Nejméně tři mrtvé si v sobotu vyžádala vichřice v Itálii. Vítr vyvracel stromy, kácel zdi a rozbouřil moře. Kvůli špatnému počasí byla zrušena trajektová spojení na Liparské ostrovy. Mimořádně silný orkán řádil v noci na sobotu také v chorvatské Dalmácii, škody způsobil zejména ve Splitu.

Foto: Giuseppe Lami, ČTK/AP

Auto, na kterém spadl strom. Řidič zemřel.

Článek

Vichr o síle až kolem 170 kilometrů za hodinu v Chorvatsku převrátil kamion v Trogiru, napsal na svém webu Večernji list. Špatné počasí zasáhlo rovněž Bulharsko, kde byl kvůli hustému sněžení zrušen superobří slalom Světového poháru lyžařů.

Foto: Donatella Lopez, ČTK/AP

Vítr unášející tureckou loď

O život v centrální Itálii u města Frosinone následkem pádu stromu přišli dva muži ve věku kolem 70 let. Na římském předměstí spadl strom na auto a usmrtil jeho řidiče, informovala státní televize RaiNews24. U Neapole padající strom zranil ženu a její dceru.

Rozbouřené moře u jižního cípu Itálie uvěznilo tureckou nákladní loď, trajektová spojení na ostrovy Capri, Ischia a na Liparské souostroví musela být zrušena. Hasiči měli v oblasti střední a jižní Itálie až 1500 výjezdů, největší počet byl v Laziu.

Problémy v Chorvatsku

Záchranáři a hasiči v chorvatské Dalmácii přijali během noci stovky zoufalých žádostí o pomoc od lidí, kterým živel způsobil akutní problémy. Prudké poryvy větru kácely sloupy, lámaly větve i vyvracely celé stromy. Na řadě silnic musel být kvůli překážkám na vozovce přerušen provoz, včetně úseku dálnice A1 mezi uzly Posedarje a Sveti rok.

V centrální Dalmácii silný vítr přispěl k rozšíření několika menších lesních požárů a při hašení plamenů byl lehce zraněn hasič. Několik ulic ve Splitu bylo kvůli létajícím kusům skla a dlaždicím uzavřeno. Podle webu Dalmacija danas byl kolem 04:00 ve Splitu zaznamenán poryv o síle 176 kilometrů za hodinu.

Další zpravodajský portál 24 časa napsal, že na Makarské naměřili sílu větru 191 kilometrů za hodinu. Značné škody napáchal v Dalmácii přírodní živel na množství automobilů, na které padaly větve, stromy i sloupy nebo které zasáhly kontejnery či jiné věci unášené větrem. K úhoně přišla řada oken a střech domů. Střechu například vichr strhl kavárně na pobřeží v městečku Dugi Rat, jeden člověk se při tom lehce zranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám