Hlavní obsah

Německu budou chybět tisíce duchovních

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Obě největší německé církve se potýkají nejen s úbytkem věřících, ale také s dramatickým nedostatkem personálu. Do roku 2030 se počet farářů v katolických farnostech sníží na méně než polovinu, obává se Thomas Sternberg, předseda Ústředního výboru německých katolíků. Týdeníku Focus potvrdil, že z nynějších 13 500 míst jich zůstane neobsazeno sedm tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za stěžejní příčinu označil vlnu odchodů do důchodu a chybějící dorost. „Situace bude katastrofální, obávám se, že dosavadní struktura se stane neudržitelnou,“ varoval Sternberg s tím, že duchovní budou muset přebírat víc úkolů, protože se nejspíš některé diecéze sloučí.

Mladší pastoři chybí také evangelické církvi. Jejich sdružení vychází z toho, že současný stav, 31 tisíc duchovních, se sníží přibližně o třetinu. Jinak řečeno: na sedm tisíc míst, tedy stejně jako u katolíků, zůstane do konce roku 2030 bez pastýře.

„Tím se zátěž na každého kněze přiblíží hranici únosnosti, nebo se dokonce dostane za ni,“ varuje Andreas Kahnt, předseda svazu pastorů. „Silné ročníky odcházejí a mladí je nenahrazují,“ netají se Christoph Vogel z protestantské církve Berlín-Braniborsko.

Lars Catsellucii, mluvčí sociální demokracie (SPD) pro náboženské otázky, vidí naději na zlepšení mj. ve zkrácení a zjednodušení studia. „Je opravdu nezbytné, aby se faráři učili tak intenzivně latinu a starořečtinu, anebo aby se protestanský vikář během studia církevní školy připravoval na kazatelské povolání místo dvou let jako kdysi deset roků?” ptá se.

Reklama

Výběr článků

Načítám