Hlavní obsah

Sarrazin znovu namíchal německé SPD bolehlav

– Berlín
Právo, Vladimír Plesník

Thilo Sarrazin (73) už je zase tady a ani v nejmenším se nezklidnil. Před osmi lety na sebe strhl pozornost výbušnou knihou s titulem Německo se samo ničí s podtitulem Jak dáváme svou zemi všanc. Jeho rodná strana – sociální demokracie (SPD) – se ho tenkrát hned dvakrát a pokaždé neúspěšně pokusila vyloučit.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Thilo Sarrazin se svou novou knihou

Článek

Už mu otrnulo, takže sebevědomě zase mává rudou muletou před rozzuřeným býkem – špičkami SPD.

Dráždidlem se stala opět kniha. Jmenuje se Nepřátelské převzetí: Jak islám brzdí pokrok a ohrožuje společnost, obsahuje přes 500 stránek a týdeníku Focus se podařilo dostat se k rukopisu ještě předtím, než ji autor uvedl na trh.

Většinový islám a svobodná společnost se vzájemně vylučují
Thilo Sarrazin, německý publicista

Před osmi lety halasně prolomil tabu

Uhlazený, prošedivělý a trochu starosvětský Sarrazin, politik, bankéř a publicista v jedné osobě, odpálil v srpnu 2010 papírovou bombu.

Publikace se stala manifestem všech Němců rozladěných stavem věcí veřejných – především těch, jejichž srdce bije napravo a ještě napravo. Na mušku si brala „zuřící diktát počestnosti“ a už tehdy vliv přistěhovaleckých komunit. Především muslimové podle autora podkopávají německou společnost, vysávají stát a vysokou porodností hrozí změnit jeho charakter a kulturu. „Nemohu si vážit nikoho, kdo žije ze sociálních dávek, nestará se o vzdělání vlastních dětí a neustále produkuje další dívky se šátkem na hlavě,“ podotkl.

Prodalo se 1,2 miliónu kusů a publikace se vyšvihla do čela bestsellerů. Na sklonku roku 2010 odhadl moderátor Benjamin von Stuckrad-Barre (43) ve své talk-show autorovy příjmy na tři milióny eur (77,2 mil. korun). „Podmínky jsem si vyjednal lépe, než předpokládáte,“ odtušil do kamer Sarrazin.

Spolková banka, autorův chlebodárce, se ihned od popichovače distancovala. O týden později se dohodli na ukončení spolupráce. Po Berlíně si štěbetali vrabci na střechách, že v tom měla prsty i kancléřka Angela Merkelová (64).

Nechala se slyšet, že Sarrazina nečetla a ani číst nebude, protože není přínosný. V televizi ARD ohlásila, že bankéř přijde o místo: „Spolková banka je vývěsním štítem pro celou zemi, který je důležitý jak dovnitř, tak navenek.“

Provokatér tentokrát tvrdí, že věnoval několik měsíců důkladnému studiu koránu. A závěr? Právě islám zabraňuje podle něho integraci muslimů do západní společnosti.

„Při nezměněné demografické dynamice a nezměněném přistěhovalectví je islám v Německu i v Evropě na cestě stát se většinovým náboženstvím. Většinový islám a svobodná společnost se přitom vzájemně vylučují,“ napsal.

V kapitole nazvané Co se musí udělat přináší některá doporučení, mezi nimi žádá veřejnou kritiku postavení žen v muslimské společnosti, více sekularizace, opakovaná upozornění, že neexistuje žádný většinový a současně tolerantní, s demokracií a pluralitou slučitelný islám a rozhodné zabránění dalšímu přistěhovalectví muslimů.

SPD chystá odvetu

Takové názory považují špičky SPD za krajně pravicové, xenofobní a nepřátelské vůči cizincům. „Sarrazin sází na zájem veřejnosti, aby mohl lépe prodávat své rasistické spisky. Kdyby měl alespoň trochu cti v těle, stranu by už dávno opustil,“ nechal se slyšet Ralf Stegner (58), místopředseda SPD. Marné pokusy vypudit černou ovci ze svých řad označil v roce 2011 Sigmar Gabriel (58), tehdejší předseda SPD, za „nejtrpčí den svého života“. Už proto se dá předpokládat, že se předsednictvo na celou kauzu lépe připraví.

V porovnání s tehdejší situací se však některé okolnosti změnily. Už nežije respektovaný exkancléř Helmut Schmidt, jenž nad kontroverzním spisovatelem před osmi lety držel ochrannou ruku. Na druhé straně nejednomu členu soc. dem. vadí bezbřehá vstřícnost vůči migrantům.

„Ve straně dominuje proimigrační fanatismus. Stal se přikázáním číslo jedna, odchylky se nepřipouštějí. Může se tudíž docela snadno stát, že nám zbyde lpění na tzv. základních principech, tedy na tomto fanatismu, a žádní voliči,“ citoval list Frankfurter Rundschau nejmenovaného straníka z Duisburgu, jedné z dlouholetých bašt SPD.

Senátor i bankéř
V letech 2002 až 2009 působil jako senátor (ministr zemské vlády) financí v Berlíně
Od roku 2009 do podzimu 2009 byl členem představenstva centrální Spolkové banky
V srpnu 2010 vydal svůj bestseller
SPD se dvakrát pokusila ho vyloučit
Poslední řízení skončilo v roce 2011 Sarrazinovým slibem, že bude respektovat „sociálně demokratické principy“.
Zdroj: Focus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám