Hlavní obsah

Řecká policie podezírá lidi z nevládky z převaděčství

Právo, DPA, vpl

Spolupracovníci jedné z nevládních organizací působících na řeckém ostrově Lesbos, který čelí přílivu migrantů, se věnovali převaděčství a obohacovali se z peněz a darů pro organizaci. V úterý to oznámila místní policie. V prohlášení pak uvedla, že vyšetřuje 24 cizinců a šest Řeků, kteří působí na ostrově Lesbos nejméně od konce roku 2015.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Obvinění jsou z jedné z nevládních organizací působících na řeckém ostrově Lesbos.

Článek

Policie skupinu podezírá, že přímo spolupracovala s převaděči a dostávala „značné sumy peněz“. Informace o chystaných plavbách na Lesbos ve východní části Egejského moře získávala tato skupina od partnerů v Turecku, s nimiž udržovala kontakt.

Podle policie členové skupiny rovněž tajně odposlouchávali rádiovou komunikace řecké pobřežní stráže a plavidel unijní agentury Frontex, která v Egejském moři pomáhá s ochranou vnějších hranice Evropské unie.

Policie začala nejmenovanou nevládku sledovat poté, co letos v únoru zadržela dva její pracovníky. Ti údajně na ostrově používali vozidlo s padělanými evidenčními čísly řecké armády. Zabavila jim rádiové přístroje sloužící k ilegálnímu odposlouchávání komunikace mezi policií, Frontexem a pobřežní stráží.

Státní příslušnost obviněných policie nezveřejnila. Místní média však sdělila, že vozidlo s falešným označením řídil Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám