Hlavní obsah

Zemětřesení poblíž Bali. Na ostrově Lombok zemřelo deset lidí

– Jakarta • Aktualizováno

Nejméně deset mrtvých a čtyři desítky zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně, které v neděli zasáhlo indonéský ostrov Lombok, ležící nedaleko od oblíbené turistické destinace Bali. Oznámily to agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Předchozí bilance čítala tři oběti. Záchranáři nevylučují, že počet obětí by mohl ještě vzrůst.

Foto: Social Media, Reuters

Následky zemětřesení

Článek

Ohnisko zemětřesení se nalézalo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Otřesů bylo podle indonéské geofyzikální a meteorologické agentury nejméně jedenáct. Udeřily časně ráno, kdy hodně lidí ještě spalo, a poškodily mnoho domů. Hodně lidí uteklo od hroutících se budov na volná prostranství.

Foto: Social Media, Reuters

Lidé kontrolují následky zemětřesení.

"Bylo to velice silné zemětřesení. Všichni jsme propadli panice a utekli ven, stejně tak sousedé," řekl agentuře AFP místní obyvatel žijící na severu Lomboku. Dodal, že došlo k výpadku dodávek elektřiny.

"Vyskočili jsme z postelí, abychom se vyhnuli tomu, že nám něco spadne na hlavu," řekl agentuře Reuters Jean-Paul Volckaert, kterého otřesy probudily ze spánku v hotelu. Zaskočil jej pohled na hotelový bazén s "vlnobitím jako na divokém moři", ale jev trval jen asi 20 až 30 vteřin.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky zemětřesení

Indonésie je největší ostrovní stát světa. Nachází se v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence), kde střety kontinentálních desek často vyvolávají seismické otřesy. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu cunami, která zabila 230 000 lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám