Hlavní obsah

Nemusí být také žádný brexit, varovala Mayová spolustraníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská premiérka Theresa Mayová varovala členy své Konzervativní strany, že pokusy některých zákonodárců podkopat její plán na odchod Velké Británie z Evropské unie mohou vést k tomu, že „také nemusí být vůbec žádný brexit“. Její slova přinesl nedělník The Mail on Sunday, informovala agentura Reuters.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Moje poselství pro naši zemi o tomto víkendu je jednoduché: musíme se soustředit na dosažení pozitivního výsledku,“ uvedla Mayová. „Pokud tak neučiníme, riskujeme tím, že nakonec žádný brexit nebude,“ dodala.

Tento týden rezignovali na svou funkci šéf britské diplomacie Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis kvůli nesouhlasu s novými návrhy vlády Theresy Mayové ohledně podmínek odchodu země z Evropské unie. Plán předpokládá zachování více obchodních vazeb s unií, než si odstupující rozhodní stoupenci brexitu přejí.

Plán Mayové na vystoupení Británie z EU kritizoval v rozhovoru s listem The Sun tento týden také americký prezident Donald Trump. Uvedl, že Mayová se rozhodla pro špatnou podobu dohody o odchodu své země z Evropské unie, čímž ohrožuje budoucí obchodní smlouvu Británie s USA. Později Trump při schůzce s Mayovou názorově obrátil a premiérku chválil. Prohlásil, že rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie, a slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump nejprve britskou premiérku Theresu Mayovou přes média tvrdě zkritizoval, při osobním kontaktu ji pak ujišťoval o přátelství.

Mayová se v článku v The Mail on Sunday také pokusila poskytnout jisté záruky těm, kdo se obávají, že bude přistupovat na další kompromisy - uvedla, že Británie bude jednat s Bruselem o dohodě tvrdě.

„Aby bylo jasno, náš plán není dlouhý seznam přání, ze kterého si mohou vyjednávači vybírat. Je to komplexní plán skládající se z řady bodů, o nichž nelze diskutovat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám