Hlavní obsah

Haiti chce snížit dotace na benzín a naftu, bouřící se lid rabuje obchody a pálí auta

– Port-au-Prince

V haitské metropoli dnes pokračují nepokoje, které vypukly v reakci na páteční rozhodnutí vlády výrazně zvýšit ceny pohonných hmot. Převážně mladí lidé zaplavují ulice přesto, že předseda vlády Jack Guy Lafontant v sobotu odpoledne oznámil dočasné pozastavení úpravy cen. Kvůli rabování se některé aerolinky rozhodly lety na Haiti zrušit.

Foto: ČTK/AP

Policista prochází po zdemolovaném parkovišti před obchodem v Port-au-Prince, kde demonstranti vyrabovali obchod a zapálili auta.

Článek

Ministerstvo obchodu a hospodářství v pátek oznámilo, že sníží dotace na pohonné hmoty, což znamená růst cen benzinu o 38 procent a motorové nafty o 47 procent, uvedla agentura Reuters.

Demonstranti v ulicích stavěli barikády a zakládali ohně, zatímco jiní útočili na hotely a podniky. Policejní ředitel Michel-Ange Gedeon nařídil svým lidem, aby ostře zakročili proti „banditům, kteří narušují mír a bezpečnost země”.

Dvouciferné zvýšení cen benzinu, nafty a kerosinu, které bylo oznámeno v pátek, je součástí dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ten vyžaduje, aby země přijala řadu úsporných opatření zaměřených na posílení ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám