Hlavní obsah

Chlapcům uvězněným v thajské jeskyni dochází kyslík, na pomoc vyrazili čeští hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Optimismus z počátku týdne, kdy byli ztracení chlapci nalezeni, se pomalu vytrácí. Záchranářské práce si vyžádaly první oběť a uvězněnému fotbalovému týmu čas dochází rychleji, než se doufalo. Kromě hrozících přívalových dešťů totiž v jeskynním komplexu rychle dochází kyslík.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američtí záchranáři se připojili k thajským kolegům. Snaží se rozšířit úzké jeskynní chodbyVideo: Reuters

 
Článek

Hrozící deště už nejsou tím největším nebezpečím, které chlapcům hrozí. V jeskynním komplexu totiž začíná ubývat kyslík. Jeho hladina v ovzduší se normálně pohybuje kolem 21 procent, úřady nyní informovaly, že v komoře, kde se chlapci nalézají, spadla na 15 procent.

Hladina kyslíku se zmenšila kvůli množství lidí, kteří se v jeskyni nyní pohybují. „Původně jsme si mysleli, že chlapci mohou zůstat v jeskyni v bezpečí docela dlouho. Okolnosti se ale změnily. Máme jen omezené množství času,“ prohlásil na tiskové konferenci velitel thajské jednotky SEAL Arpakorn Yookongkaew.

Foto: Reuters

Záchranáři nosí balíčky s jídlem. Dvě děti v jeskyni trpí podvýživou.

„Nemůžeme déle čekat, až bude všechno připravené,“ dodal. Záchranáři nyní do komory pumpují kyslík, uvedla CNN s odvoláním na nejmenovaného člena jednotky SEAL. Podle nové lékařské zprávy dva z chlapců a trenér trpí vyčerpáním z podvýživy, sdělila dále zpravodajská stanice.

Foto: Reuters

Thajští vojáci nesou do jeskyní jednu z vodních pump.

Varianta, že by chlapci, byť pod dozorem, zvládli proplavat zatopené pasáže náročné cesty, je tak opět o něco riskantnější. Cesta k týmu trvá zkušeným záchranářům šest hodin, ven pak o hodinu méně. Pakliže se ale situace bude nadále zhoršovat, budou k ní muset záchranáři přistoupit, aniž by chlapci byli dostatečně připraveni.

K záchraně dojde brzy, není ale jasné jak

Podle dánského záchranáře, Ivana Karadzice, který je na místě jako dobrovolník, se pokusí chlapce dostat ven buď během pátku, nebo soboty. Ve hře zůstává i scénář, že by se dalo k chlapcům provrtat.

Tento plán byl dříve zavrhnut, ale inženýrský tým narazil na díru zhruba metr krát metr širokou a zhruba 100 metrů hlubokou, která by mohla vést až do jeskyně, ve které se nacházejí chlapci. Cesta je však zatarasená, šéf inženýrů Thanes Weerasin ale věří, že by se dala prorazit.

Foto: Novinky s Mapy.cz a Reuters

Záchranáři se mezitím stále pokouší vypumpovat co nejvíce vody z jeskyní. Soustředí se přitom zejména na komoru číslo tři, aby chlapci nemuseli používat potápěčské vybavení. Do komplexu ale voda stále přitéká a s přibývajícími dešti jí bude víc a víc.

Tělo zemřelého dobrovolníka míří do Bangkoku

Zatímco záchranáři usilovně pracují na záchraně, do Bangkoku zamířilo tělo jejich kolegy, dobrovolníka a bývalého vojáka Samana Kumana, když mu po cestě od chlapců došly zásoby kyslíku. K dosavadním 80 záchranářům se připojilo dalších 30 členů thajských SEAL.

Foto: ČTK/AP

Tělo dobrovolníka bylo převezeno na letiště v Bangkoku.

Z Česka byli vysláni dva hasiči, kteří na místě prověří, jak by ČR mohla pomoci při záchraně fotbalového týmu uvízlého v zatopené jeskyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám