Hlavní obsah

V Polsku se zřítil armádní MiG-29, pilot strhl letoun do pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stíhačka polských vzdušných sil MiG-29 ruské výroby se v pátek v časných ranních hodinách zatím z neznámých příčin zřítila na území obce Sakowko ve Varmijsko-mazurském vojvodství na severu Polska. Pilot se katapultoval, ale havárii nepřežil, informovala televize TVN 24 s odvoláním na policejní zdroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U obce Sakówko se zřítil polský armádní MigVideo: AP

 
Článek

Stroj pocházel z letecké základny v Malborku na severu Polska a podle sdělení ministerstva havaroval v 1:57 asi 50 kilometrů od základny u městečka Paslek. Stíhačka spadla do pole v blízkosti obytných domů, kam ji zřejmě na poslední chvíli záměrně nasměroval pilot. Po pádu začala hořet.

Pilot se stačil katapultovat, ale nepřežil. Tělo 28letého pilota, který podle médií patřil s nalétanými 800 hodinami mezi zkušené letce, našli záchranáři asi 300 metrů od vraku havarovaného stroje. Jen na stroji MiG-29 pilot nalétal na 600 hodin.

Příčiny tragédie vyšetřuje varšavská prokuratura. Do jejich vyšetření státní komise zastavila veškeré lety těchto strojů.

Polská armáda používá většinou americké stíhačky F-16, ve výbavě však má i 31 ruských letadel MiG-29, které postupně vyřazuje z výzbroje.

Stejný stroj havaroval loni v prosinci nedaleko letecké základny u města Minsk Mazowiecki. Pilotovi se tehdy podařilo úspěšně katapultovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám