Hlavní obsah

Do Evropy jen na žádost přes internet. Europoslanci schválili pravidla bezvízového styku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropští poslanci ve čtvrtek schválili nová pravidla pro občany třetích zemí, na které se nevztahuje vízová povinnost Evropské unie. Tito občané tak budou muset před cestou do Unie za poplatek přes internet požádat o povolení ke vstupu. Cílem opatření je vyhodnotit, zda žadatel není podle dosavadních záznamů napojený například na teroristické organizace.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Systém známý pod zkratkou ETIAS bude využívat bezpečnostní databáze EU a Interpolu a funkční bude v roce 2021. Žádost o vstup si budou muset podat občané více než 60 zemí, s nimiž má Unie bezvízový styk. Nové předpisy musejí ještě formálně schválit členské státy.

Ty nyní podle europoslance Tomáše Zdechovského díky jednotné databázi vědí pouze to, kdo žádá o vízum. „Doposud ale chyběly jakékoli informace o více než 30 miliónech cestujících (ze zemí) bez vízové povinnosti,“ uvedl Zdechovský.

Podle jeho kolegyně Dity Charanzové to představovalo bezpečnostní riziko. „Tato mezera se ukázala i v době vrcholící migrační vlny, stejně jako při debatě o lepší ochraně před teroristickými činy, k nimž v EU došlo,“ sdělila Charanzová.

Povolení není na stálo

Zdechovský v rozhovoru s ČTK dodal, že povolení pro vstup bude platit tři roky, podobně jako je tomu ve Spojených státech. „Povolení se ale dá kdykoli zrušit, jakmile se v příslušné databázi objeví nějaký záznam,“ uvedl poslanec.

Pravidla, která předloni navrhla Evropská komise, mají napomoci posílení vnitřní bezpečnosti, předcházení nedovolenému přistěhovalectví a ochraně veřejného zdraví. Podle komise také omezí zdržení na hranicích, neboť nový systém včas identifikuje osoby, které mohou v některé z uvedených oblastí představovat riziko. Stane se tak ještě předtím, než se tyto osoby dostanou na vnější hranice Unie.

Letečtí a námořní dopravci budou muset před nástupem cestujících zkontrolovat, zda státní příslušníci třetích zemí, na něž se požadavek cestovního povolení vztahuje, platné cestovní povolení skutečně mají. Po třech letech od zavedení systému ETIAS se bude tato povinnost vztahovat i na mezinárodní autobusové dopravce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám