Hlavní obsah

Rakouský lidovec požaduje zákaz půstu pro muslimské školáky

Právo, vpl

Generální tajemník vládní Rakouské lidové strany (ÖVP) Karl Nehammer volá po zákazu půstu pro školou povinné muslimské děti během postního měsíce ramadán. Zdůvodňuje to množícími se zprávami pedagogů o oslabených školácích v tomto období.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Muslimská dívka slaví svátek Íd al-Fitr, kterým končí ramadánový půst

Článek

„Pokud náboženské rituály – bez ohledu na náboženství – ohrožují zdraví dětí, zachází to jednoznačně příliš daleko,“ řekl.

Náboženskou svobodu považuje za cennou hodnotu a má plné porozumění pro náboženské obřady, avšak když se náboženství dostane nad blaho dětí, potom je to konec, dodal. Pro školáky, kteří jsou viditelně vysíleni a nedokážou sledovat výuku, žádá zákaz půstu.

Představitelé islámské komunity v Rakousku požadavek rozhodně odmítli. „Každý, kdo prosazuje zákazy, by si měl uvědomit, že jeho jednání útočí na hodnoty, jako je etika sociální pospolitosti. Jde o snahu líčit postní praxi muslimů v nepříznivém světle,“ řekl imám Chálíd Muffákí.

V Rakousku sílí napětí mezi většinovou společností a muslimy poté, co kancléř Sebastian Kurz rozhodl o uzavření sedmi mešit, financovaných ze zahraničí. Vláda chce také vypovědět na 40 imámů.

Reklama

Výběr článků

Načítám